fbpx
A/ZDatumLocatie

Free To Move

Begin het dansseizoen met een goede daad!

Dansstad Den Haag opent jaarlijks in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden op feestelijke wijze het Nederlandse dansseizoen met Free To Move. Een spetterende avond die in het teken staat van bewegen en bewogen worden. Met dit initiatief vragen Holland Dance en het Prinses Beatrix Spierfonds aandacht voor spierziekten in Nederland.

Top van Nederlandse dans zet zich belangeloos in

Dans symboliseert de ultieme vrijheid van bewegen. Een vrijheid die begint met gezonde spieren. Voor spierpatiënten is deze vrijheid niet vanzelfsprekend. Daarom trekken Prinses Beatrix Spierfonds en Holland Dance samen op, om geld bijeen te brengen voor onderzoek naar het genezen van deze ziekten. Tijdens deze avondvullende voorstelling in het Zuiderstrandtheater in Den Haag zijn nagenoeg alle grote dansgezelschappen te zien nog voordat ze in het theater staan.

De inzet van alle dansers is geheel belangeloos. Van ieder verkocht kaartje van 30 euro gaat 28 euro direct naar het Prinses Beatrix Spierfonds voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

Free To Move is in een mum van tijd een begrip geworden in de danswereld en bij dansliefhebbers. Jan-Ite de Ruijter, directeur Prinses Beatrix Spierfonds: “Het verschil tussen dansers en mensen die een spierziekte hebben, kan bijna niet groter zijn. Dansers voeren een dagelijkse overwinningsstrijd, ze willen het maximale uit hun lichaam halen. Mensen met een spierziekte voeren helaas een hele andere, ongelijke strijd met hun lichaam. En die tegenstelling grijpen we aan om door middel van dans spierziekten onder de aandacht te brengen. Verenigd in een mooie avond vol prachtige dans.”

Jan Kooijman, ambassadeur van Free To Move

Jan Kooijman had een succesvolle carrière als danser, maar in 2008 besloot hij zich volledig toe te leggen op zijn andere passie: acteren en presenteren. In 2013 raakte hij via Samuel Wuersten, algemeen en artistiek directeur van Holland Dance, in contact met Jan-Ite de Ruijter, directeur van het Prinses Beatrix Spierfonds. Sindsdien is Jan ambassadeur van het Spierfonds en heeft hij behoorlijk wat kennis opgedaan over spierziekten en spierziektepatiënten ontmoet. “De gesprekken met patiënten raken me diep. Het zijn vaak jonge mensen, van wie je weet dat hun situatie alleen maar slechter wordt. Maar zonder uitzondering kijken al deze patiënten vooral naar wat ze nog wél kunnen en niet naar wat ze niet meer kunnen. De kracht die zij uitstralen is inspirerend. Gezonde spieren zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend. En dat besef is er zowel bij mij als bij de top van de Nederlandse dansers die geheel belangeloos aan Free To Move meedoen.”