fbpx
A/ZDatumLocatie

Adam Benjamin | Research Lab (EN)

Research Lab
Een belangrijke groep om mee in gesprek te gaan zijn de dansdocenten van de toekomst. Zij geven straks mede het danswerkveld vorm, waardoor het van belang is om ze daar nu goed op voor te bereiden. Codarts Rotterdam en ArtEZ grepen de uitnodiging van Holland Dance Festival met beide handen aan om gezamenlijk een route te ontwikkelen ter kennisbevordering van de studenten.

Onder leiding van Adam Benjamin, een van de grondleggers van inclusiedans wereldwijd, startten de studenten van Codarts en ArtEZ aan dit zogenoemde research lab. Gedurende een week werkten zij zowel in beweging als in theorie aan de uitwerking van specifieke onderzoeksvragen. Vervolgens gingen de studenten, als onderdeel van hun curriculum, aan de slag met de verdere uitwerking van hun onderzoeksvragen in de praktijk. Na een periode van zes weken kwamen de studenten weer samen om hun bevindingen met elkaar én met Adam Benjamin te delen. Omdat de opgedane kennis en ervaring te waardevol was om binnen het research lab te houden, presenteren ze de uitkomsten in deze workshop.

Adam Benjamin
 Adam Benjamin is een bekroonde choreograaf die wereldwijd heeft samengewerkt met community groepen en professionele gezelschappen. Hij is een van de pioniers van inclusiedans en was mede-oprichter en artistiek directeur van CandoCo Dance Company. Zijn boek ‘Making an Entrance’ (Routledge, 2002) wordt gezien als een baanbrekend werk. Ook heeft hij talloze artikelen en hoofdstukken gepubliceerd over ‘integrated practice’ en improvisatie. Kort na afschaffing van de apartheid, richtte hij in Zuid-Afrika de bekroonde Tshwaragano Dance Company op, het eerste Zuid-Afrikaanse dansgezelschap die zowel op gebied van ras als validiteit geïntegreerd is. In Ethiopië heeft hij de geïntegreerde tak van de Adugna Dance Theatre Company ontwikkeld.

Codarts Rotterdam
Codarts Rotterdam is een  internationale hogeschool die hoogwaardig kunstvakonderwijs aanbiedt op het gebied van muziek, dans en circus. Stevig geworteld in Rotterdamse bodem, geeft Codarts van oudsher de meest uiteenlopende culturen, stijlen en disciplines door aan nieuwe generaties podiumkunstenaars, die de hele wereld als hun werkveld beschouwen.

Artez
Artez biedt bachelor- en masteropleidingen voor beeldende kunst, mode, vormgeving, architectuur, muziek, dans en theater in Arnhem, Enschede en Zwolle. ArtEZ acht zich mede verantwoordelijk voor een aantrekkelijk en stimulerend cultureel klimaat en voor de culturele infrastructuur in Oost Nederland