fbpx
A/ZDatumLocatie

Arlette Hanson & Marleen Hartjes | Onbeperkt ervaren: een inzicht in de praktijk (NL)

Onbeperkt Ervaren
Arlette en Marleen laten ons zien dat kunst niet alleen een visuele aangelegenheid hoeft te zijn. We kunnen de dominantie van de blik bevragen door andere zintuigen te prikkelen. Tegenwoordig omarmen steeds meer musea en theaters een multi-zintuiglijke aanpak.

Marleen zal vertellen over STUDIO i: een platform voor inclusieve cultuur, dat inspiratie, kennis en advies biedt aan musea die concrete stappen willen zetten om hun instellingen toegankelijk en inclusief te maken. Als praktijkvoorbeeld introduceert ze Caro Verbeek, kunst- en zintuigenhistoricus, die vertelt over de inzet van geuren en hoe deze helpen emoties en associaties op te roepen. Geur kan bovendien de boodschap of impact van een zogenaamd visueel kunstwerk kracht bijzetten.

Arlette vertelt over Stichting Komt het Zien!, welke door middel van live audiodescriptie door blindentolken kunst toegankelijk maakt voor publiek met een visuele beperking. Doordat de blindentolk exact beschrijft wat er op het toneel gebeurt, kan de beleving van de theatervoorstelling door iederéén gevoeld worden.

Marleen Hartjes
Marleen Hartjes, projectleider van STUDIO i, ontwikkelt sinds 2009 educatieprojecten voor het Van Abbemuseum en is sinds 2014 de coördinator van het Special Guests programma, waarmee ze het museum via programma’s en tools toegankelijk maakte voor blinden, doofblinden en slechtzienden, doven en slechthorenden, bezoekers met autisme en burn-outs en bezoekers met afasie. Ook ontwikkelde ze samen met twee architecten en experts met beperkingen the Multisensory Museum: een inclusieve museumruimte voor alle zintuigen. Daarnaast geeft zij trainingen en advies op maat aan andere musea in Nederland, met als doel deze toegankelijk en inclusief te maken.

Caro Verbeek

Caro Verbeek is kunst- en zintuigenhistoricus met een specialisatie in tast, geur en synesthesie, waarover zij boeken en artikelen schreef. Daarnaast is Caro hoofdcurator van het programma ‘Odorama’ en doceert ze aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten Den Haag de door haar opgezette cursus ‘The Other Senses’.