fbpx
A/ZDatumLocatie

DanceAble #2, 2017

”Voor een zinderende dansshow heb je heus niet álle ledematen nodig” – de Volkskrant

Op 3, 4 en 5 november 2017 vond in Theater aan het Spui en het Korzo theater (beide in Den Haag) de tweede editie van het DanceAble Event plaats.

Openingsvoorstelling: All Inclusive

Voor de feestelijke openingsvoorstelling All Inclusive nodigde Holland Dance Festival Nationale Ballet-choreograaf Peter Leung en urban danser Redouan ‘Redo’ Ait Chitt uit om speciaal voor de gelegenheid een ‘Mixed Double Duet’ te maken: een choreografie voor een danser met en een danser zonder beperking.

Beide duetten werden buitengewoon lovend ontvangen: “In dit virtuoze stuk, waarbij de twee elkaar prachtig schaduwen en spiegelen, vergeet je in no time hun verschillen; ze zijn twee handen op een buik”, schreef de pers over het duet van choreograaf/danser Redouan ‘Redo’ Ait Chitt en danser Jeroen van der Linden.

En over Peter Leungs duet Touch oordeelde men: “Peter Leungs eenvoud werkt goed. Zijn duet voor ballerina Nadine Drouin en rolstoeldanser Sander Verbeek is poëtisch en spannend qua timing.”

”DanceAble came at a time in my career when I really began questioning borders. What I am supposed to do? What are the right decisions about what I do? Why do I do it and who for? Working with Holland Dance Festival, and with dancers Sander and Nadine reminded me that people are at the heart of what I create. Creating intimacy in a world that is over saturated with information allowed me to breathe. Touch is a piece about humans and not about boxes.” – Choreograaf Peter Leung, young creative associate van Het Nationale Ballet

Ook het Zweedse Skånes Dansteater was tijdens de openingsproductie vertegenwoordigd met een ‘Mixed Double Duet’, het prachtige, bekroonde Dare to Wreck, en in het theatraal krachtige The Road toonden dansers van inclusiedansgroepen uit India, Oeganda en Kenia de zinderende resultaten van een uitzonderlijk artist in residence-project dat Holland Dance Festival en het Liliane Fonds samen initieerden. Uitermate belangrijk aan dit project is het feit dat de deelnemers de opgedane kennis mee terug naar hun geboorteland nemen en daar verder verspreiden.

Lees hier meer over de openingsvoorstelling >

DanceAble #2 Symposium

DanceAble #2 Symposium

Centraal tijdens het symposium op 4 november – georganiseerd in samenwerking met het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) en Danspunt Vlaanderen – stond het thema Dance & Disability: Access, Participation and Excellence. Deelnemers maakten kennis met innovatieve projecten en initiatieven, ‘best practices’ en methodes rondom inclusiedans of inclusieve kunst.

Lees meer
INCLab

INCLab

Het DanceAble Event#2 sloot af met INCLab, een ‘open podium’, waarop onder meer de resultaten te zien waren van het community-project Some People Dance dat Holland Dance Festival voor de gelegenheid organiseerde. Jongeren van 14 tot en met 16 jaar met een verstandelijke beperking, afkomstig van een school voor speciaal voortgezet onderwijs, gingen voor dit project aan de slag met dansers zonder beperking, onder leiding van Nana van Moergestel en Neel Brans, twee professionele choreografes van Stichting Dansnest uit Breda.

Lees meer