fbpx
A/ZDatumLocatie

DanceAble

Dans voor iedereen, mét of zónder beperking

Dans is voor iedereen. Om naar te kijken, maar – zo vinden wij bij Holland Dance Festival – zeker ook om zelf te doen. Daarom organiseren wij lessen, workshops en andere bijzondere dansprojecten voor uiteenlopende doelgroepen. Een belangrijke focus ligt daarbij op de inclusiedans: dans die geen onderscheid maakt tussen mensen met of zonder lichamelijke of verstandelijke beperking.

Wekelijkse DanceAble-lessen

Wekelijkse DanceAble-lessen

Holland Dance Festival organiseert al enkele jaren de DanceAble-cursusreeksen. Deze danslessen zijn geschikt voor iedereen met en zonder (fysieke) beperking en worden gegeven door onze professionele dansdocenten. Tijdens de wekelijkse lessen maken de deelnemers door middel van verschillende dansoefeningen en choreografieën kennis met moderne dans.

Lees meer

Onder de overkoepelende term DanceAble wil Holland Dance Festival inclusiedans in Nederland stevig op de kaart zetten, drempels verlagen en vooroordelen wegnemen. Dat is hard nodig, want Nederland loopt, vergeleken met ons omringende landen, nog behoorlijk achter op het gebied van de inclusiedans.

Als Holland Dance Festival willen wij niet alleen iedereen de kans bieden om te dansen, maar vooral ook de opvatting onderuithalen dat schoonheid in de dans gerelateerd zou zijn aan motorische volmaaktheid en perfecte lichamen. Immers, dansers met een beperking kunnen hun publiek evenzeer raken, ontroeren, verbazen en vermaken als professionele dansers dat kunnen, en ze kunnen evengoed excelleren.

“Ontroerend omdat je als ouders van een kindje met extra’s je heel veel hoopt en heel veel wenst maar niet alles kan. Maar dansen kan!… … Inclusief, dansen met en zonder beperking met elkaar. Dat is waar het omgaat, sámen. Elkaar leren kennen, ontdekken, aftasten en creëren.

– Moeder van Doris, deelneemster van het DanceAble scholenproject voor kinderen

Met onze vele activiteiten brengen wij de boodschap dat dans voor iedereen is – óók voor degenen die denken dat zelf dansen niet voor hen is weggelegd – op allerlei manieren onder de aandacht. Zo organiseren wij sinds 2014 wekelijkse DanceAble-lessen voor mensen met en zonder beperking, waarin nadrukkelijk gewerkt wordt vanuit de mógelijkheden van de deelnemers en dus bewust niet vanuit de beperkingen waarmee mensen al dan niet kampen. De reacties op de lessen zijn unaniem enthousiast. De ruimte om je in een veilige setting fysiek te kunnen uiten geeft deelnemers, zo merken we, een vrij en gelukkig gevoel. Bovendien leer je je eigen lijf beter kennen en bouw je een hechte, vriendschappelijke band op met andere deelnemers, met heel veel onderling plezier.

Om in Nederland het aantal gespecialiseerde docenten, gewend aan het werken met deze inclusieve doelgroep, te vergroten, organiseren wij ook Teacher Training Courses en symposia. Daarnaast hebben wij het tweejaarlijkse, meerdaagse DanceAble Event geïnitieerd, een festival dat geheel gewijd is aan dans voor mensen mét en zónder beperking. Onze vorige editie, DanceAble #3, eindigde zelfs met de overhandiging van de Agenda Inclusieve Podiumkunsten aan de Nederlandse overheid.

Schrijf je hier in voor onze DanceAble-nieuwsbrief en houdt ook onze Facebook-pagina in de gaten.

DanceAble Events

DanceAble Events

In 2015 vond het eerste DanceAble Event van Holland Dance Festival plaats. Een driedaags festival dat op uiteenlopende manieren de aandacht op de inclusiedans richt, met een feestelijke openingsproductie, andere voorstellingen, een internationaal symposium, workshops, lessen en lezingen. Deze eerste editie was zo’n succes dat het DanceAble Event inmiddels uitgeroepen is tot een tweejaarlijks festival dat in november 2019 voor de derde keer plaatsvond.

Lees meer
DanceAble Masterclasses

DanceAble Masterclasses

Naast de wekelijkse DanceAble-lessen organiseert Holland Dance Festival dit seizoen ook twee DanceAble Masterclasses. De twee masterclasses worden verzorgd door Sonja Parmentier onder de noemer Connection. In deze tweedaagse masterclasses staat de verbinding tussen lichaam, dans, de rolstoel en de andere dansers centraal.

Lees meer
Meerjarige Teacher Training Course voor inclusiedansdocenten

Meerjarige Teacher Training Course voor inclusiedansdocenten

In nauwe samenwerking met het befaamde Britse inclusiedansgezelschap Stopgap Dance Company organiseert Holland Dance Festival de komende jaren een reeks Teacher Training Courses voor docenten die inclusief – aan mensen mét en zónder beperking – willen lesgeven.

Lees meer

Op het podium is iedereen gelijk en zijn het je skills en kwaliteiten die tellen. DanceAble biedt een platform aan talent van topkwaliteit en weet hierdoor vooroordelen te doorbreken.

Redouan ‘Redo’ Ait Chitt, Ambassadeur van DanceAble