fbpx
A/ZDatumLocatie

Holland Dance Festival 2022: virtuoos, verrassend en verbindend.

Van 3 tot en met 19 februari 2022 staat Den Haag in het teken van de internationale dans. Gedurende drie weken opent Holland Dance Festival voor de achttiende keer een venster op de wereld in Den Haag, Amsterdam, Delft, Tilburg en Rotterdam.

Holland Dance Festival laat het universele karakter en de enorme rijkdom en veelzijdigheid van de dans zien. Het festival streeft altijd naar vernieuwing zonder de geschiedenis van de dans te vergeten. Dansiconen zetten we in de spotlights en toonaangevende choreografieën hebben een plek in het festival. Uiteraard kan de danskunst niet zonder ‘nieuw bloed’ en geeft het festival ook een podium aan nieuwe dansers en choreografen.

Het Zwanenmeer in meervoud.
Het Zwanenmeer: zodra de titel van dit ultieme klassieke ballet valt, volgen de traditionele beelden en associaties vanzelf. Wat valt er nog te zeggen over Swan Lakes van festivalfavoriet Gauthier Dance Company? Artistiek directeur Eric Gauthier laat ons zie hoe je bestaande kaders kan doorbreken en bedacht een nieuw format rondom het beroemde verhaal van Tsjaikovski.

De productie is een spannende, gedurfde, geestige en emotionele interpretatie van Het Zwanenmeer met een krachtige injectie van nieuwe energie. Choreografen Marie Chouinard, Marco Goecke, Hofesh Shechter en Cayetano Soto hebben ieder een geheel eigen kijk op het beroemde en legendarische ballet. Samen laten zij zien dat wat vroeger normaal was aangepast kan worden tot eigentijdse choreografie, die qua stijl en visie zo uiteenloopt als de choreografen zelf.

Van Havana naar Den Haag.
Holland Dance Festival staat bekend om het presenteren van spraakmakende dansgezelschappen die voor het eerst in Nederland te zien zijn. De Cubaanse danser, choreograaf en artistiek directeur Carlos Acosta komt tijdens de achttiende editie van het festival met zijn gezelschap Acosta Danza naar Den Haag. Acosta groeide op in armoede in een buitenwijk van Havana. Terwijl al zijn vriendjes bezig waren met voetballen, bezocht Carlos de nationale balletschool. Dit was het startpunt van een glansrijke danscarrière. Na het winnen van de Prix de Lausanne, vervolgde Acosta zijn danscarrière bij het Engelse Royal Ballet en groeide uit tot een regelrecht internationaal dansfenomeen.

Eindelijk kan Nederland deze Cubaanse wereldster zien schitteren. Tijdens Holland Dance Festival met zijn eigen programma On Before en de voorstelling 100% Cuban van zijn gezelschap Acosta Danza. Cuba is een dansland bij uitstek, van jong tot oud iedereen danst. Alles wat Acosta doet is een eerbetoon aan de danskunst die midden in het hart van de Cubanen leeft.

Urban ‘Gospel-dans’
Na de rassenrellen in Los Angeles ontstond de vrije en energieke hiphopstijl ‘krump’. Op uiterst expressieve wijze geven Afro-Amerikaanse jongeren via deze dansstijl uiting aan hun rauwe emoties. De Française Anne-Marie Van – alias Nach – vond in de straten van Lyon een gemeenschap die haar de kennis en fundamenten van deze dans bijbracht. Deze jonge choreografe Nach maakt tijdens het Holland Dance Festival 2022 haar debuut in Nederland met haar eerste solo Cellule. Hiermee geeft zij een persoonlijke visie op ‘krump’, bevrijd van het verleden maar trouw aan de (fysieke én Black Lives Matter-) beweging en haar grondleggers.

Genoeg om nu al naar uit te kijken en dit is niet alles. In de loop van dit jaar wordt het hele programma bekend, dus blijf Holland Dance Festival volgen. Tot het zover is, we terug op het afgelopen succesvolle festival in 2020.

Over Holland Dance Festival

Holland Dance Festival haalt van over de hele wereld dans naar Nederland. Al meer dan dertig jaar lang! Het festival presenteert gezelschappen en danskunstenaars die anders niet te zien zijn in Nederland. In een steeds weer buitengewoon veelzijdig programma krijgt het publiek de kans om de top van de internationale dans van dichtbij te bewonderen.

Holland Dance Festival is een festival om je bij thuis te voelen: voor iedereen is er iets nieuws te ontdekken of juist te herkennen. Het programma wordt verrijkt met (hotel)arrangementen, een DanceAble symposium en workshops voor dansliefhebbers van alle niveaus. Dat maakt een bezoek aan de danshoofdstad van Nederland – Den Haag – in de wintermaanden onvergetelijk.