fbpx
A/ZDatumLocatie

Het Holland Dance Festival

De zeventiende editie van het Holland Dance Festival vond plaats in januari en februari 2020. Gedurende drie weken stond Den Haag volledig in het teken van de internationale dans. In totaal waren er in deze periode zo’n vijftig voorstellingen van over de hele wereld in de Haagse theaters te zien, die samen het universele karakter en de enorme rijkdom en veelzijdigheid van de dans onderstrepen. Daarnaast waren er de afgelopen editie een groot aantal van de festivalproducties bovendien ook in Amsterdam, Delft en in Tilburg te zien.

Een programma vol primeurs
Het festival bracht ook in 2020 weer vooral primeurs voor Nederland en presenteerde gezelschappen en dans-kunstenaars die anders niet in ons land te zien zouden zijn. Voor iedereen was er iets nieuws te ontdekken of juist te herkennen.

Samuel Wuersten, Artistiek directeur Holland Dance Festival:
Een van de wellicht ietwat ‘vreemde’ producties was Bow van de Koreaanse Jean Misook Dance Company. “Een productie die gaat over de Aziatische traditie om elkaar met een buiging te begroeten en in het slotdeel van de voorstelling doen de dansers ook bijna niet anders. Collega’s die wisten dat ik de productie naar Nederland wilde halen, zeiden: ‘Je moet dat einde skippen’, maar daar zag ik niets in. Ik wist: ja, ik neem een risico, misschien sla ik de plank wel helemaal mis. Maar Bow heeft na de voorstellingen in het festival ook nog door heel Nederland getoerd en overal waren mensen diep geraakt door de voorstelling. Door de poëzie die ervan afstraalt, door de bijzondere sfeer waar je niet om heen kunt, door de verwondering die je voelt, of je nu wel of niet begrijpt waar de productie precies over gaat.”

Eenzelfde bijzondere sfeer was ook voelbaar bij de voorstelling MIRE van de Zwitserse Jasmine Morand, waarbij het publiek op de grond, in een cirkel om de ‘dansarena’ heen lag en de – naakte – dansers via spiegels op het plafond waarnam alsof je als het ware door een caleidoscoop keek. “Je kunt MIRE gerust een levend kunstwerk kunnen noemen. Ik had het werk in Zwitserland gezien, waar het veel succes had, en ik vond het meteen prachtig. Maar toch vroeg ik mij, ook omdat ik zelf niet zo van de ‘publieksparticipatie’ ben, af of het Nederlandse publiek daar wel trek in zou hebben: om naast elkaar in een donkere theaterzaal op de grond te gaan liggen. Maar ook hier werd ik verrast: toeschouwers hebben zich echt laten meevoeren, laten overrompelen. Na afloop vertelden mensen mij dat ze vooral onder de indruk waren van de verstilling die van de productie uitging.”

Dansgeweld
Naast de poëzie van Bow en de verstilling van MIRE had het zeventiende Holland Dance Festival ook heel wat ‘dansgeweld’ in petto. Om te beginnen de spetterende openingsproductie Classy Classics, met onder meer werken van topchoreografen William Forsythe, Marco Goecke en Ohad Naharin, met veel verve en energie uitgevoerd door het Duitse Gauthier Dance.

“Voor ons was dit een nieuwe formule: waar we tijdens het openingsgala van eerdere festivaledities altijd een combinatie van gezelschappen en dansers lieten zien, hebben we dit keer gekozen voor één gezelschap en dat heeft heel goed uitgepakt. Ook omdat Gauthier Dance niet alleen een kwalitatief hoogstaand, maar vooral ook buitengewoon veelzijdig gezelschap is. Daarbij was ik persoonlijk vooral heel gelukkig met het feit dat we Ohad Naharins iconische collageballet Minus 16 hebben kunnen terughalen, 21 jaar nadat het, óók tijdens ons festival, bij NDT 2 zijn wereldpremière beleefde.”

Maar ging het bij Gauthier Dance vooral om werken die Wuersten al jaren bewondert, ook een directeur die al 25 jaar in dienst is, kan zich nog omver laten blazen. Zoals door de voorstelling Radical Impact van het Amerikaanse inclusiedansgezelschap AXIS. “Als Holland Dance Festival hebben wij al veel belangrijke stappen gezet om de inclusiviteit van de podiumkunsten te vergroten, om mensen met en zonder beperking samen het toneel te laten delen. Maar wat AXIS laat zien, slaat alles: de professionaliteit, de levensvreugde, de energie, het geloof in hun werk waarmee dit gezelschap aan de weg timmert is ‘mind-blowing’. Je merkte dat ook aan het applaus na de voorstellingen: mensen klapten hun handen niet kapot vanuit een gevoel van ‘o, wat knap van die mensen in een rolstoel of met een andere beperking’, nee, mensen waren echt diep onder de indruk.”

Nog zo’n ‘klapper’ waren de met veel gejuich onthaalde voorstellingen van de Noord-Afrikaanse, voortdurend op wereldtournee zijnde dansersgroep van de Frans-Algerijnse Hervé Koubi. “Koubi werkte hiervoor met enkele van de beste urban-dansers, maar in plaats van alleen een spectaculaire ‘trukendoos’ te openen, heeft zijn voorstelling Ce que le jour doit à la nuit ook op een indringende manier inhoudelijk iets te bieden. Ik ben heel blij dat we dit gezelschap in Nederland hebben kunnen lanceren.”

Holland Dance Festival 2022
De voorbereidingen van het nieuwe programma zijn ondanks alle onzekerheden omtrent het coronavirus al weer in volle gang. Ook deze editie zullen wij u weer meenemen op een reis door de wereld met de absolute top van de dans en aanstormend danstalent.