A/ZDatumLocatie

‘Als voetballers scoren, doen ze ook vaak een dansje’

Tekst: Astrid van Leeuwen

De naam van Louis XIV valt in de repetitiestudio. “Hij was een heel belangrijke koning, maar ook de grondlegger van het klassieke ballet. Door hem weten dansers over de hele de wereld precies wat ze moeten doen wanneer ze het woord tendu, plié of pirouette horen”, vertelt docent Mick. “Louis wíe?”, vraagt een jongetje dat even afgeleid was. Om vervolgens uiterst nonchalant zelf het antwoord te geven. “O natuurlijk, Louis Vuitton!”

Een groep van ruim negentig kinderen uit groep 6 van basisschool De Paradijsvogel heeft bezitgenomen van de studio’s van het Korzo theater in de Haagse Prinsestraat. Deze week is hún geRAAKt!-week en vanmiddag mogen de kinderen in een professionele repetitiestudio hun dansskills beoefenen en laten zien. Niet dat iedereen daar meteen heel blij van wordt. Drie stoere, dwarse jongetjes roepen bij binnenkomst: “Ik ga écht niet dansen hoor. Vergeet het maar!”

Dansgedicht

Even later zitten ze met hun groep en docente Janine in de Nobelstudio van het theater. Een van hun klasgenootjes heeft zojuist een gedicht voorgelezen uit een van de kleurige geRAAKt!-lesboekjes, waarin veel woorden voorkomen die te maken hebben met beweging: breken, denderen, hollen, verslepen, enzovoort. “En nu wil ik jullie vragen om in groepjes van drie of vier een dans te maken waarin je die woorden, die bewegingen verwerkt”, zegt Janine. De dwarse jongetjes aarzelen nog even, maar al gauw blijken ze een stuk minder dwars dan ze zich voordeden. Binnen no-time hebben ze een korte, puike choreografie in elkaar gezet en als ze die even later mogen opvoeren en vervolgens een vet applaus krijgen, glimmen ze van trots.

De Sidaan

Klasgenootjes Sabrina en Hidde zijn van meet af aan enthousiast. Zij doet aan streetjazz en vindt de dansoefeningen ‘dus wel een beetje makkelijk’, hij zit in zijn derde jaar jeugdvoetbal. Maar hij begrijpt heel goed waarom Holland Dance Festival en ADO Den Haag in de Maatschappij dit project samen hebben bedacht. “Als voetballers scoren dan doen ze ook vaak een dansje. En sommige voetballerstrucjes lijken ook op dansbewegingen. Vanmiddag deden wij in een dans zelfs de Sidaan (een overstap-wisselpas genoemd naar voetbalgrootheid Zinédine Zidane-red.). Supercool!” Sabrina en Hidde kunnen ook moeiteloos opsommen welke overeenkomsten er tussen voetbal en dans zijn: “Je moet gezond eten om fit te zijn en allebei kosten ze veel energie.”

Bewustwording

Wanneer de kinderen weer richting school vertrokken zijn, zegt docent Janine: “Er zitten altijd een paar kinderen tussen die eerst even stoer moeten doen. Maar als je dan vervolgens ziet hoe creatief ze zijn en hoe superleuk de dingen die ze in groepjes maken, uitpakken, dan realiseer je je eens te meer wat een geweldig project dit is en hoe goed de combinatie van voetbal en dans voor deze doelgroep uitpakt.”

Janine ziet, ook in haar eigen dansschool, jonge kinderen de laatste jaren steeds ‘gezetter’ worden, maar ook hun motoriek verslechtert volgens haar. “Veel kinderen zijn toch een beetje stijf en een goede handstand of radslag maken kunnen ze lang niet allemaal meer. Hopelijk gaat geRAAKt! hierin echt een verschil maken. Sowieso draagt het bij aan bewustwording: kinderen – én leerkrachten – realiseren zich door dit project vaak opeens (weer) hoe leuk het is om te bewegen.”

Dans én voetbal samen? Ja!

Tijdens de geRAAKt! schoolweek bieden het Holland Dance Festival en ADO Den Haag een uniek programma voor groep vier t/m acht van het primair onderwijs, waarin dans én voetbal centraal staan en gezondheid en talentontwikkeling de belangrijkste thema’s zijn. Benieuwd of geRAAKt! iets voor uw leerlingen is?