A/ZDatumLocatie
Michel Groen

BNG Bank Dansprijs uitgereikt tijdens Holland Dance Festival

Op zaterdag 27 januari 2018 is in het Korzo theater in Den Haag voor de vijfde keer de BNG Bank Dansprijs uitgereikt. De prijs gaat dit jaar naar twee jonge choreografen én één duo: Antonin Comestaz, Fernando Troya en Kim-Jomi Fischer & Marta Alstadsæter. Zij hebben de prijs, waaraan een bedrag  van 50.000 euro verbonden is, ontvangen uit handen van Harald Bergmann, burgemeester van Middelburg en bestuurslid van het BNG Cultuurfonds. De winnaars gaan in het najaar van 2018 gezamenlijk op tournee in DansClick 20.

De BNG Bank Dansprijs werd in 2014 ingesteld door het BNG Cultuurfonds in samenwerking met het Haagse danshuis Korzo om getalenteerde choreografen de kans te bieden hun werk in Nederland op tournee te brengen. Na de eerste winnaars Samir Calixto en Marina Mascarell, gaat de prijs tegenwoordig naar meerdere jonge choreografen die gezamenlijk op tournee gaan in de succesvolle theaterformule DansClick. De jubileumpremière van DansClick 20 is op woensdag 7 november 2018 in Stadsschouwburg Groningen.

Antonin Comestaz (1980) is afgestudeerd aan de Paris Opera Ballet School en danste daarna bij de Paris Opera Ballet, The Hamburg Ballet, Tanz Theater München, Ballet Mainz en Scapino Ballet Rotterdam. Sinds 2013 focust Antonin zich op de ontwikkeling van zijn eigen werk als freelance choreograaf, met als doorbraak zijn cross-genre stuk Out of the grey dat hij in opdracht van Korzo maakte. Antonins werk openbaart zich vaak in absurde en duister-komische weergaven van het alledaagse leven en de mens. Voor zijn speelse, eigenzinnige en betrokken choreografische stijl ontving hij al verschillende prijzen en nominaties. Zijn werk wordt regelmatig getoond op verschillende internationale festivals. De BNG Bank Dansprijs biedt hem de mogelijkheid ook door te breken naar een publiek in Nederland. De jury over Antonin Comestaz: “Zijn werk getuigt van een groot gevoel voor dynamiek, ruimte, energie en muzikaliteit. Onder een speels en humoristisch oppervlakte gloort een ingenieus en energiek patroon van wervelende dansers, of ze nu als groot ensemble de vloer op stuiven, of in kleine duetten kleur geven aan intieme en herkenbare motoriek. Zijn taal is fysiek, dansant en choreografisch.”

Fernando Troya danste o.a. bij Nederlands Dans Theater, StaatsTheater Wiesbaden en StaatsTheater Nuremberg. Tegenwoordig richt hij zich vanuit Amsterdam op zijn carrière als choreograaf. Hij heeft werk gemaakt voor o.a. Ballet Finland en het Budapest Dance Theatre. Beide werden enthousiast ontvangen. Gedurende zijn carrière won Fernando diverse prijzen, zoals het Warschau Zawirowania Choreography Competitie, het Solo-Tanz-Theatre Festival in Stuttgart en festival 10 Sentidos in Valencia. Tijdens een residentie bij Cloud dans/lab in Den Haag, maakte hij Essential Rights. De jury over Fernando Troya: “Met drie mannelijke dansers legt Troya een wereld bloot waarin veel uit te vechten valt. Kameraadschap alsook verraad, conflict alsook toenadering, sportiviteit alsook vertwijfeling. Een grimmig, fysiek trio dat zich stapsgewijs prijsgeeft en dat de toeschouwer een parcours voorschotelt waarin je niet anders kunt dan meegaan en meevoelen.”

Kim-Jomi Fischer (1985) en Marta Alstadsæter (1990) ontmoetten elkaar in 2015. Hun verschillende achtergronden in hedendaagse dans en circus bleek de aanzet tot de start van een bloeiende samenwerking. Gedurende 2017 hebben ze gewerkt aan het ontdekken van een eigen bewegingsvocabulaire. Op natuurlijke wijze leidt dit tot het samen maken van werk, waarbij zij ruimte creëren buiten de grenzen van hun eigen disciplines om en inspelen op de fysieke communicatie tussen hun beider bewegingsidioom. Momenteel werken ze samen aan ENGEL, een dans- en circusvoorstelling geïnspireerd op een gedicht van Toon Tellegen waarin een getroebleerde man in een oneindig gevecht lijkt met een eigenzinnige engel. Wie is de engel van onze huidige tijd?

De jury over het duo Kim & Marta: “Is het circus of is het dans? Die vraag pareren Kim & Marta met een zacht, vloeiend en sculpturaal spel met kracht, balans en verhouding en alles wat je daarbinnen kunt laten vliegen en uit het lood kunt laten hangen. De een acrobatisch danser, de ander een dansant acrobaat. Samen leggen ze nieuwe betekenislagen bloot in de motoriek van de ander.”

BNG Bank Dansprijs
Het BNG Cultuurfonds en Korzo producties hebben in 2014 jaar de handen ineen geslagen om bijzonder getalenteerde makers met (inter)nationale potentie te ondersteunen op hun weg naar de volgende fase in hun carrière. Nu de Nederlandse productiehuizen waar jonge makers aan de slag kunnen het moeilijk hebben, willen Korzo en het BNG Cultuurfonds zorg dragen voor de continuïteit in de ontwikkeling van excellente jonge makers. De prijs wordt toegekend door een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van dans- en theaterjournaliste Annette Embrechts. De andere juryleden zijn Ingrid Melman, dansprogrammeur van Theater De Lieve Vrouw in Amersfoort; Heleen Volman, artistiek leider van DansBrabant; Stacz Wilhelm, hoofd productie van Korzo en programmeur van de dansserie All there is, en Mat Meijs, secretaris en bestuurslid van het BNG Cultuurfonds.