A/ZDatumLocatie

Op vrijdag 22 september, voorafgaand aan de première van het NDT 1 programma Side A: Split Into One, werd in het Zuiderstrandtheater in Den Haag een multimediale overzichtstentoonstelling geopend in het kader van Celebrating Kylián!. Een tentoonstelling ter ere van de zeventigste verjaardag van Jiři Kylián, voormalig artistiek directeur en huischoreograaf van NDT.

Op 21 maart werd meesterchoreograaf Jiří Kylián 70 jaar. Het Holland Dance Festival, Kylián Productions en Foundation, het Zuiderstrandtheater, Korzo Theater en Producties en Nederlands Dans Theater vieren zijn verjaardag groots met een gevarieerd festival: Celebrating Kylián!. Door het jaar heen wordt door diverse programma’s alle aspecten van Kyliáns veelzijdige kunstenaarschap belicht.

De multimediale overzichtstentoonstelling doet een greep uit het rijke en voor Nederlands Dans Theater zo bepalende oeuvre van Kylián. Met foto’s, video’s en speciale installaties krijgt de bezoeker de kans om het werk van Kylián van dichtbij te bekijken en te ontdekken wie de man achter de magie was. De tentoonstelling is vrij toegankelijk voor bezoekers van voorstellingen in het Zuiderstrandtheater tot en met 26 november 2017.

12 & 13 oktober | No. 4 Les Ballets de Monte Carlo

12 & 13 oktober | No. 4 Les Ballets de Monte Carlo

Les Ballets de Monte Carlo werd in 1985 opgericht door prinses Caroline van Monaco, die hiermee de tijden van de legendarische Ballets Russes de Monte-Carlo (1932-1940) als het ware wilde doen herleven. Al sinds oud-NDT-danser Jean-Yves Esquerre in 1987 de artistieke leiding van het gezelschap op zich nam, bestaat er een nauwe band tussen de groep en Jiří Kylián. Een band die onder Jean-Christophe Maillot — sinds 1993 artistiek directeur — nog verder versterkt is. Bij zijn dertigjarige bestaan vierde het gezelschap triomfen met een volledig Kylián-programma. Dit programma, bestaande uit Bella FiguraGods and Dogs en Chapeau, is nu te zien in Celebrating Kylián!

Lees meer
25 & 26 november | No. 5 The Norwegian National Ballet

25 & 26 november | No. 5 The Norwegian National Ballet

Van de vele bloeiperioden die Jiří Kyliáns lange carriere omvat, is zijn ‘zwartwitperiode’ een absoluut hoogtepunt. In deze periode verfijnde hij zijn eerdere romantische, wervelende, meer barokke stijl tot een ingetogen danspoëzie. Dit resulteerde in een serie kleinschaligere, abstracte en wonderschone dansstukken, waarin hij, tegen een veelal donker decor, op ingenieuze wijze de ruimte bespeelt en door het gebruik van een meer sobere danstaal alle aandacht richt op de menselijke expressie en het samenspel met de muziek.

Tijdens Celebrating Kylián! danst het Noorse Nationale Ballet de zes prominente werken uit Kyliáns zwart-witperiode in één programma: No More Play, Petite Mort, SarabandeFalling AngelsSweet Dreams, Sechs Tänze. Een unieke combinatie van choreografieën die tot nu toe door geen enkel ander gezelschap dan Nederlands Dans Theater is uitgevoerd.

Lees meer