fbpx
A/ZDatumLocatie

Jaap Flier (1934-2022) is van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van de moderne danskunst in binnen- en buitenland. Hij wordt gezien als een van de allerbeste balletdanser die Nederland heeft gehad en The New York Times noemde hem in de jaren zestig ooit een van de beste dans-acteurs ter wereld. Hij had een uitzonderlijk oog voor kwaliteit en hij was het ook die Hans van Manen aanmoedigde om choreograaf te worden. Ook Jiří Kylián wist hij als choreograaf naar Nederlands Dans Theater te halen.

In 1959 nam hij samen met zijn vrouw Willy de la Bije, Aart Verstegen, Carel Birnie en Benjamin Harkarvy het initiatief tot het oprichten van het Nederlands Dans Theater. Begin jaren 70 was Flier directeur van het Australian Dance Theatre en de Sydney Dance Company. Vanwege heimwee kwam hij 1976 weer terug in Nederland, waar hij de hedendaagse dansopleiding in Rotterdam en later in Amsterdam leidde.

Cineaste Jellie Dekker maakte in 1996 een documentaire over zijn leven, die tijdens Holland Dance Festival in 2016 te zien was. Deze film gaat over de opmerkelijke en soms dwarse keuzes die Flier in zijn leven maakt. Als danser was ouder worden voor hem geen beperking maar eerder een verrijking. Hij werkte tot op hoge leeftijd met jonge eigentijdse theatermakers. In 2006 danste hij voor het laatst op het podium op 72-jarige leeftijd met Boukje Schweigman in haar duet over leven, dood en vallen Grond, waarin ze allebei door rulle aarde dansten en rolden.

Zijn laatste jaren leed Flier aan alzheimer. Donderdag 18 maart overleed hij op 88-jarige leeftijd in Bloemendaal. De uitvaart is in besloten kring, laat zijn familie weten.

FOTO © Jochem Jurgens