fbpx
A/ZDatumLocatie
V.l.n.r. Leontien Wiering, zakelijk directeur Amare, Jan Zoet, algemeen directeur Amare, Samuel Wuersten, algemeen & artistiek directeur Holland Dance Festival, Emily Molnar, artistiek directeur Nederlands Dans Theater en Geesje Prins, hoofd programma Amare. Foto: Sjoerd Derine

Amare, het nieuwe huis voor cultuur, educatie, events en ontmoetingen in het culturele hart van Den Haag opent in september de deuren. Jan Zoet, algemeen directeur van Amare en Samuel Wuersten, algemeen en artistiek directeur van het Holland Dance Festival hebben dit als aanleiding genomen om het Fonds Internationale Dans (FIND) op te richten. FIND heeft als doel spraakmakende internationale dansproducties in Amare mogelijk te maken en Den Haag als de dansstad van Nederland verder te profileren.

De middelen voor FIND komen uit de budgetten van Amare en het Holland Dance Festival aangevuld met bijdragen van sponsoren en donateurs. Dankzij dit garantiefonds wordt het mogelijk grotere en vaak multidisciplinaire spraakmakende dansproducties in Amare te laten zien, dan voor de instellingen individueel mogelijk zou zijn. Hierbij kan je denken aan internationale producties waar behalve dans ook live muziek of audiovisueel een rol speelt. Per seizoen kiest de programmaraad van FIND voor vijf verschillende producties. In deze programmaraad is naast Amare en Holland Dance Festival ook het Nederlands Dans Theater vertegenwoordigd.

Jan Zoet: “Amare krijgt het mooiste danstheater van Nederland. En Den Haag houdt van dans. FIND maakt het mogelijk om samen met onze partners meer en grotere internationale producties in Amare te laten zien en ons danspubliek hiermee in aanraking te brengen.”

Samuel Wuersten: “Wij verheugen ons op deze bijzondere samenwerking. Het zichtbaar maken van internationale dans in dit prachtige nieuwe theater is een grote uitdaging. Samen sterker is de kern van het verhaal en maakt het mogelijk.”

Met FIND bundelen Haagse dansinstellingen hun krachten om dansproducties naar Den Haag te halen, die anders aan ons land voorbij zouden gaan. Vanuit Amare nemen zakelijk directeur Leontien Wiering en hoofd programma Geesje Prins zitting in de programmaraad, vanuit het Nederlands Dans Theater artistiek directeur Emily Molnar en vanuit Holland Dance Festival, artistiek en algemeen directeur, Samuel Wuersten.

De eerste FIND-voorstellingen in het voorjaar 2022 zijn al bekend:

Centre chorégraphique national de Grenoble / Yoann Bourgeois
Op 24 en 25 maart is er de Nederlandse première van Celui qui tombe. Dans als een modern circus. Zes dansers tarten de wetten van de zwaartekracht op een groot bewegend plateau. Ze balanceren, hangen eraan, klimmen er weer op en bewegen met elkaar, in paren of alleen.

Anne Teresa De Keersmaeker, Alain Franco
Op 12 mei danst Anne Teresa De Keersmaeker een unieke vertolking van Bachs The Goldberg Variations. Samen met pianist Alain Franco daagt de muziek de dans uit tot het vinden van een vorm in voortdurende verandering, met behoud van een onveranderlijke kern.

Anne Teresa De Keersmaeker, Amandine Beyer / Rosas, Gli Incogniti
Op 14 mei richt Anne Teresa De Keersmaeker haar choreografisch onderzoek op de Mysterie- of Rozenkrans-sonates van de 17de-eeuwse componist Heinrich Ignaz Franz Biber. De mystieke en geometrische rijkdom van de Mysterien Sonaten leidde tot een choreografie voor zes dansers. Violiste Amandine Beyer voert samen met haar ensemble Gli Incogniti de virtuoze vioolsonates uit.