fbpx
A/ZDatumLocatie

‘Een ballet kan mislukken, meevallen of slagen. Op dat laatste zal ik tot het eind van de voorstelling blijven wachten. Want ik weet dat de dans in een laatste seconde nog een wonder kan laten gebeuren.’

– Ine Rietstap

Op 19 januari in het Internationaal Theater Amsterdam zal Ine Rietstap ons allen mee op reis nemen tijdens een editie van ‘Een leven lang theater’. De voormalig danseres en recensent zal in gesprek gaan met onze directeur Samuel Wuersten.

 

Ine Rietstap (1929) was danseres van 1947 tot 1967, onder andere bij het Scapino Ballet. Aansluitend werkte zij bijna 40 jaar bij NRC Handelsblad als dansrecensent. In 1982 publiceerde Rietstap de biografie: Alexandra Radius. Een danscarrière. Over de gelijknamige danseres. Rietstap was van mening dat het genie van Radius in Nederland onvoldoende werd gezien. Zij vond dat Radius het begrip prima ballerina opnieuw betekenis gaf. Rietstap was ook bestuurlijk actief o.a. jarenlang als voorzitter van de jury van Stichting Dansersfonds ’79 en als lid van verschillende adviescommissies. Zij ontving meerdere prijzen voor haar werk, waaronder de Pierre Bayle prijs voor kunstkritiek.

In 2009 werd de Ine Rietstap lezing in het leven geroepen om Rietstap te eren voor haar betekenis voor de ontwikkeling van het Nederlandse danslandschap.

Tot vandaag de dag is Rietstap geïnteresseerd in alle facetten van de ontwikkelingen van de Nederlandse dans. Zij heeft daarover een uitgesproken mening en soms ook scherpe kritiek die immer geënt is op een grote betrokkenheid bij, maar vooral een enorme liefde voor de danskunst.