A/ZDatumLocatie

Raoul Meuwese, Chef de Cuisine van Bridges: ‘Eigentijdse dans past heel goed bij mijn manier van koken’

Sinds december 2018 is Raoul Meuwese de nieuwe Chef de Cuisine van Bridges, het Michelinster-restaurant waar in mei Holland Dance Festival @ The Grand plaatsvindt. Meuwese – die de afgelopen zeven jaar chef van De Hoefslag in Bosch en Duin was – houdt van ‘een klassieke Franse keuken met een moderne twist’ en van ‘eerlijke, natuurlijke seizoensproducten’. Hij laat zich ook regelmatig inspireren door kunst en is dan ook zeer gecharmeerd van het concept van Holland Dance Festival @ The Grand: “Ik vind het een prachtige combinatie: genieten van ‘kunst op een bord’, afgewisseld met kunst op het danspodium.”

Tekst: Astrid van Leeuwen

Nee, hij gaat zelden of nooit naar een dansvoorstelling. “Ik heb er helaas de tijd niet voor, maar ik vind dans wel buitengewoon interessant om naar te kijken. Vooral hedendaagse dans. Ik snap heel goed dat dans je diep kan raken.”

Meuwese (36), die net op de foto is gegaan met twee dansers van Codarts Rotterdam, ziet ook overeenkomsten: “We delen allereerst de ongelooflijke passie voor ons vak. Professioneel danser zijn of Chef de Cuisine: het vergt jarenlange training, het zijn geen carrières die je komen aanwaaien. Daarbij: ook ík moet altijd fit zijn, gezond leven, anders houd je het niet vol om dagelijks veertien uur voluit te gaan. Beide beroepen zijn zowel lichamelijk als mentaal enorm zwaar.”

Hoewel hij zijn sporen in de culinaire wereld al ruimschoots heeft verdiend, beschouwt Meuwese zijn aanstelling bij Sofitel Legend The Grand Amsterdam als een grote eer. “Ja, ik was zeer gevleid toen ik door Andrés Delpeut, mijn voorganger bij Bridges, werd gevraagd. Hier bij The Grand gebeurt continu zó veel, er is hier altijd dynamiek en naast talloze Amsterdammers en zakenmensen trekt Bridges natuurlijk ook veel internationale gasten.”

‘What you see is what you get’
Voordat hij in 2011 bij De Hoefslag aan de slag ging, werkte Meuwese onder meer ook bij restaurant Seinpost in Scheveningen, volgens hem jarenlang een van de beste visrestaurants van Nederland. “Bridges is ook vis-georiënteerd, dus dat komt goed uit, want ik heb zelf ook een grote liefde voor vis en zeevruchten én voor groenten. Wat natuurlijk niet betekent dat je hier niet ook op topniveau vlees kunt eten.”

Meuwese houdt van ‘subtiele smaken en niet te zware gerechten’. “Ik probeer zoveel mogelijk eerlijke en natuurlijke producten te gebruiken en ik ga altijd met de seizoenen mee. We serveren dus nooit dezelfde vis het hele jaar door. Verder houd ik van de traditionele technieken, de Franse basis, gecombineerd met een verrassende moderne twist. Maar wel zonder toeters en bellen, bij mij is het altijd ‘what you see is what you get’.”

De sterrenchef laat zich ook graag inspireren door schilderijen, foto’s en ook door beelden in de natuur. “Je kunt bij het uitdenken van gerechten mooie vergelijkingen trekken met kunst en natuur.” Hoe dat tijdens Holland Dance Festival @ The Grand vorm zal krijgen, weet hij nu nog niet. “Voorop staat dat ik uitga van de meest hoogkwalitatieve producten die er op dat moment zijn.”

Zijn haute cuisine en optredens van de dansers van Codarts: het is een combinatie waar Meuwese absoluut in gelooft. “Eigentijdse dans past heel goed bij mijn manier van koken en het concept van Holland Dance Festival @ The Grand past ook weer heel goed bij The Grand. Ik denk dat wij en Holland Dance Festival ook eenzelfde publiek trekken: mensen die houden van kunst en het goede leven en bewust kiezen voor artistieke topkwaliteit.”

Holland Dance Festival @ The Grand | 8 t/m 11 mei 2019, 19:00, Sofitel Legend The Grand Amsterdam

Holland Dance Festival @ The Grand | 8 t/m 11 mei 2019, 19:00, Sofitel Legend The Grand Amsterdam

Wegens groot succes organiseren Holland Dance Festival en Sofitel Legend The Grand Amsterdam in mei 2019 de derde editie van Holland Dance Festival @ The Grand: een exclusief event waarbij haute cuisine en topdans samenkomen. Het prachtige hotel Sofitel Legend The Grand Amsterdam vormt voor deze voorstelling het decor. In de historische Raadzaal wordt een onvergetelijk diner onder leiding van chef de cuisine Raoul Meuwese geserveerd, terwijl tussen de diverse gangen door prachtige dansoptredens worden gepresenteerd. De voorstelling bestaat uit diverse bijdragen van topchoreografen, gedanst door de dansers van Codarts Rotterdam, de internationale hotspot voor eigentijdse dans.