fbpx
A/ZDatumLocatie

Emanuel Gat terug in Den Haag tijdens CaDance Festival

Samen met de dansers van ICKamsterdam gaat de Israëlische choreograaf, muzikant en fotograaf Emanuel Gat op zoek naar het mechanisme achter de choreografie.

In Next beslissen de dansers over hun bewegingen. Na elke stap volgt de vraag: what’s next? In deze verrassend serene voorstelling creëren ze met hun intuïtie en de intelligentie van hun lichaam een onnavolgbaar algoritme, waarin het lijkt of ze met een zachte hand ertoe worden aangezet zichzelf en de kracht van hun kwetsbaarheid te ontdekken.

Next – Emanuel Gat | ICKamsterdam
do. 7 februari | 19:30 uur
HNT, Theater aan het Spui, Den Haag

‘Pas in de studio merken we hoe de smaak en textuur zal worden’

Interview met Emanuel Gat door Veerle Corstens

Choreograaf Emanuel Gat maakt voor ICK dit najaar NEXT, maar hoe deze voorstelling er uit gaat zien, daar heeft hij nog geen beeld van. Gat gaat de studio in met een idee, en komt er uit met een voorstelling die voor een groot deel gevormd is door de dansers zelf.

Als kind was Gat altijd aan het surfen en volgens hem is dat een sport die gaat over dialoog: ‘Een golf is nogal een dynamisch ding. Het beweegt met een snelheid en vorm die je niet kunt beïnvloeden. Op je surfplank zul je met de golf moeten samenwerken en de onverwachte energie van het water kanaliseren; je bent daardoor altijd gedwongen in het moment te zijn.’ Zo werkt het volgens Gat met een choreografie ook: hij gaat met een idee de studio in en beweegt dan mee met de inbreng van zijn dansers. Hij is gefascineerd door hoe de lichamen reageren op zijn opdrachten maar ook op de muziek en op elkaar. Gat begon als conservatoriumstudent maar stapte al na drie maanden over naar dans omdat hij het lichaam het perfecte gereedschap vindt om zich uit te drukken: ‘Het is het meest directe middel, je hoeft het niet te vertalen, je bènt je ideeën. Deze directheid heeft iets heel comfortabels voor mij.’