A/ZDatumLocatie
© Joris-Jan Bos Photography

'Er is altijd sprake van connectie met iets of iemand' - Een interview met Sonja Parmentier

Naast de wekelijkse DanceAble-lessen organiseert Holland Dance Festival dit seizoen drie DanceAble Masterclasses. Twee van de drie Masterclasses worden verzorgd door danser, docent en choreograaf Sonja Parmentier. Sonja is geen onbekende van Holland Dance Festival: zo was ze tijdens het DanceAble-event in 2015 te zien in het Mixed-Doubles duet That Way (o.l.v. Fang-Yu Shen, huischoreografe van het Scapino Ballet Rotterdam) en heeft Sonja al meerdere workshops gegeven voor Holland Dance Festival. De eerste Masterclass onder de titel Connection I heeft inmiddels plaatsvonden (20 oktober jl.), maar de tweede Masterclass Connection II, waarin de verbinding tussen lichaam, dans, de rolstoel en andere dansers centraal staat, staat nog op het punt van beginnen. We vroegen Sonja wat meer te vertellen over de tweede Masterclass die op 9 februari plaatsvindt.

Tekst: Sonja Parmentier / Laura Cornelisse

Kun je jezelf voorstellen?
Sonja Parmentier, ooit begonnen als 4 jarig meisje met ballet en dromen van danseres zijn. Opgegroeid in onze eigen dansstudio en destijds ernstig met het ‘dansvirus’ besmet. De dansvakopleiding gedaan aan Codarts Rotterdam en daarna als professioneel danser, docent en choreograaf aan het werk gegaan. Toen veranderde lijf en daarmee leven. Nu is de rolstoel al sinds jaren een goede vriend en ben ik nog steeds actief als danser, docent en choreograaf, maar nu met wielen. Er is veel veranderd, maar niet mijn liefde voor dans. Mijn drive is nu vooral dat dans voor iedereen toegankelijk en mogelijk moet zijn, ongeacht de fysieke mogelijkheden. Ik wil heel graag mijn steentje bijdragen aan het professionaliseren dat dans er voor iedereen is. Zowel in de breedte, maar ook zeker kijkend naar het ontwikkelen van talent. Ik vind het heel belangrijk om met dansers met een beperking aan het werk te gaan om ze meer ‘tools’ te geven om zich in dans te ontwikkelen, maar ook om naar danslessen te durven gaan en letterlijk en figuurlijk drempels te durven nemen.

Wat is jouw ervaring met DanceAble, een initiatief van Holland Dance Festival?
Mijn eerste contact met DanceAble was mijn deelname aan de Mixed Doubles i.s.m met Scapino Ballet Rotterdam tijdens DanceAble #1 in 2015. Daarna ben ik op verschillende manieren betrokken gebleven bij Holland Dance Festival, o.a. met het geven van workshops. Ik denk dat het DanceAble project, welk onderdeel je er ook van bekijkt, van belang is voor inclusiedans in Nederland.

Dit seizoen verzorg je twee masterclasses onder de titel Masterclass Connection I en Masterclass Connection II. Wat is het verband tussen beide masterclasses? En kun je iets vertellen over de inhoud van de masterclass die op 9 februari plaatsvindt? 
Connection is voor mij een sleutelwoord binnen dans. Je komt het elke keer weer tegen, of het nu connectie met je lichaam, met anderen, met muziek of met de ruimte is. Er is altijd sprake van connectie met iets of iemand. Binnen inclusiedans is dat niet anders en in dit geval geeft een rolstoel er een extra dimensie aan.

Dit dansseizoen staan de Masterclasses op de agenda. De eerste Masterclass onder de noemer Connection I heeft inmiddels plaatsgevonden en was wat mij betreft een uitgelezen kans om met dansers met wielen op hun terrein aan het werk te gaan en ze te steunen in het ontdekken van hun lijf en dansmogelijkheden. Het was goed om reacties terug te krijgen dat het fijn was om de focus te kunnen leggen op hun specifieke danstechniek en de connectie met hun lichaam en stoel.

Tijdens Connection II zal de focus vooral liggen op de connectie met anderen. Hoe werkt dat ‘samen dansen’, terwijl er een derde speler in het spel is, namelijk de stoel. Een spanningsveld voor dansers zonder rolstoel, samen met dansers met een rolstoel. Hoe doe je dat op een veilige en gezonde manier? Hoe ga je op onderzoek? Waar liggen de uitdagingen? Hopelijk kunnen we ook samen een aantal oplossingen daarin vinden.

Waarom zouden dansers aan Masterclass Connection II moeten deelnemen?
Ik hoop dat er voor iedereen die van dans houdt iets te vinden is in de masterclasses. Of het nu dansers zijn die veel danservaring hebben, maar niet in de stoel. Of dat het dansers zijn die al wel veel rolstoelervaring hebben en graag willen dansen, maar denken: hoe dan? Of dansers die helemaal geen stoel nodig hebben, maar wel de uitdaging durven aangaan om samen in beweging op zoek te gaan naar de mogelijkheden en het plezier willen ontdekken en ervaren van samen de vloer op.

Daar ligt voor mij denk ik ook direct het belang van de lessen/workshops van DanceAble , hoe zorgen we ervoor dat iedereen het plezier van dans kan ervaren. Dat in ieder geval de figuurlijke drempels om te gaan dansen verlaagd worden door het opdoen van ervaring, connectie, zelfvertrouwen en plezier met elkaar, zodat het smaakt naar meer. Dat het binnen dans vanzelfsprekend wordt om samen in beweging te komen , ongeacht je mogelijkheden. “