A/ZDatumLocatie

Festivals, geen ontkomen meer aan

Op dinsdag 5 juni is aan minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven het pamflet Festivals, geen ontkomen meer aan aangeboden. In dit pamflet van De Verenigde Podiumkunstenfestivals schetsen meer dan 40 landelijke festivals uit alle Nederlandse regio’s de recente geschiedenis, het hier en nu én de toekomst van het fenomeen ‘festival’.

In het pamflet Festivals, geen ontkomen meer aan van De Verenigde Podiumkunstenfestivals schetsen meer dan 40 landelijke festivals uit alle regio’s de recente geschiedenis, het hier en nu én de toekomst van het fenomeen ‘festival’. Daarmee proberen zij aandacht te vragen voor het feit dat juist nu een positieve kijk op de festivals en festivalisering een belangrijke sleutel is in het denken over de hedendaagse hybride kunstensector.

Wanneer je de culturele kaart van Nederland opnieuw gaat intekenen met de voorgestelde doelstellingen voor cultuurbeleid van de Raad voor Cultuur in het achterhoofd, dan zijn de (podiumkunsten)festivals – als meesters van de ontschotting – in werkelijkheid een stuk belangrijker dan nu in het verouderde cultuurbeleid is verankerd.

Algemene aanbeveling van De Verenigde Podiumkunstenfestivals: plaats innovatieve festivalwerking in het hart van je beleid, waar het anno 2018 thuishoort en geef de podiumkunstenfestivals de (financiële) ruimte om zich te kunnen blijven ontwikkelen en om nog succesvoller te zijn. Benadruk hun belang overal in het land, en begin van daaruit te denken over de culturele sector vanaf 2021. Want die festivals, daar is geen ontkomen meer aan…

Lees het volledige pamflet hier.