A/ZDatumLocatie

Film Stopgap Dance Company te zien op IDFA

Tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (beter bekend als IDFA) – dat van 14 t/m 25 november plaatsvindt in Amsterdam – is de documentaire Artificial Things van Sophie Fiennes (2018), met Stopgap Dance Company in de hoofdrol, te zien. Stopgap is een vooraanstaand inclusiedansgezelschap uit het Verenigd Koninkrijk en tevens een intensieve samenwerkingspartner van het Holland Dance Festival. Tijdens afgelopen editie van het Holland Dance Festival was het gezelschap voor het eerst in Nederland te zien.

Stopgap Dance Company
Dans is voor iedereen. Om naar te kijken, maar zeker ook om zelf te doen. Daarom organiseert Holland Dance Festival lessen, workshops en andere bijzondere dansprojecten voor uiteenlopende doelgroepen. Een belangrijke focus ligt daarbij op de inclusiedans: dans die geen onderscheid maakt tussen mensen met of zonder lichamelijke of verstandelijke beperking. Sinds 2014 werkt Holland Dance Festival op het gebied van community-art-projecten, talentontwikkeling én excellentie intensief samen met het Engelse Stopgap Dance Company. Een duurzame relatie die voortbouwt op de gedeelde waarden die Holland Dance Festival en Stopgap Dance Company nastreven. Stopgap Dance Company creëert dansproducties die nationaal en internationaal te zien zijn. Vanaf de start werkt het dansgezelschap met artiesten met en zonder beperking die samen innovatieve manieren vinden om met elkaar te dansen. Hun motto: “Difference is our means and our method.” Tijdens afgelopen editie van het Holland Dance Festival in februari 2018 was Stopgap voor het eerst in Nederland te zien met de voorstelling The Enormous Room.

Samenwerking Holland Dance Festival en Holland Dance Festival
Holland Dance Festival en Stopgap Dance Company werken samen in de Teacher Training Courses die de komende jaren onder de titel EnCOMPASS zullen worden aangeboden aan dansdocenten die willen lesgeven op alle niveaus. De eerstvolgende Teacher Training Course staat in het weekend van 10 en 11 november gepland. Daarnaast levert Stopgap op verschillende niveaus een belangrijke bijdrage aan de samenstelling van het programma van de DanceAble events: een driedaags festival dat op uiteenlopende manieren de aandacht op inclusiedans richt. In 2015 en 2017 vonden de eerste edities van DanceAble plaats, de volgende editie staat gepland voor november 2019. Tot slot zijn Holland Dance Festival en Stopgap een van de partners in het Europese uitwisselingsproject iDance: een project dat zich volledig richt op inclusiedans.

Artificial Things, Sophie Fiennes, Verenigd Koninkrijk (2018)
Een kale, lege kantoorruimte verandert in een spannend en wat onheilspellend decor voor een surrealistische dansvoorstelling. Een man met Down in een driedelig pak maakt ritmische, vogue-achtige bewegingen op de maat van de muziek. Een man zonder benen komt het toneel op. Een stel danst samen, krachtig en liefdevol. Een vrouw in een rolstoel beweegt sierlijk over het podium. De muziek is eclectisch; van dramatisch klassiek tot opzwepend ritmisch. De jazzy stem van Nina Simone en de poppy tonen van de band Family nodigen de kijker uit om met het gemêleerde dansgezelschap mee te deinen. Ook door de steeds nieuwe, verrassende dansstijlen ademt de voorstelling energie. De dansers zoeken elkaar op, helpen elkaar op ontroerende wijze, stoten elkaar weer af. Zonder woorden creëren de artiesten een parallelle wereld waarin ruimte is voor kwetsbare menselijke interactie. Filmmaker Sophie Fiennes werkte voor dit project samen met choreograaf Lucy Bennet van de Britse Stopgap Dance Company. Het gezelschap ziet dans als een manier om verbinding te maken tussen mensen met en zonder lichamelijke beperking.

Credits | Regisseur: Sophie Fiennes | Productie: namens Lone Star Productions, Martin Rosenbaum namens Lone Star Productions, Brook Crowley namens Lone Star Productions | Cinematografie: Remko Schnorr| Editing: Sophie Fiennes | Screening copy: Lone Star Productions