A/ZDatumLocatie

Flamenco Inclusivo is een educatief project dat integratie wil bevorderen door het inzetten van podiumkunsten, geregisseerd door de danser en pedagoog José Galán. Zijn ‘Flamenco Inclusivo’ is de eerste cursus waar personen met een visuele, auditieve, fysieke of cognitieve beperking welkom zijn.  Zo maakt hij voor doven choreografieën in stilte, waarbij lichamelijke expressie en gebaren het flamencoritme uitdrukken. Galán ziet in de flamenco een ideaal middel om te strijden voor gelijke kansen voor mensen met een beperking: “Ik vind het fantastisch dat ik zo veel mensen in verschillende omstandigheden kan helpen te dromen en zichzelf elke dag te blijven ontwikkelen.”

‘Laat zien wat je kunt’, is het devies van danser en choreograaf José Galán (Sevilla, 1980). Voor hem is flamenco een fantastisch instrument om iedereen in beweging te krijgen. Na een carrière als danser bij Mario Maya, Antonio Canales en Sara Baras, richtte Galán zijn eigen gezelschap op om de kunstvorm toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Flamenco gaat vaak ‘zigzag door de ziel’ en raakt direct het gemoed. In Sueños reales, Cuerpos posibles (Real Dreams, Possible Bodies) laat hij met Lola López (in rolstoel) en Reyes Vergara (met Downsyndroom) die vitale kracht van flamenco voelen. In een ontroerend bewegingsspel toont hij met zijn dansers hoe de muziek de eigen, innerlijke ritmes losmaakt.

De avond is een vrolijke double bill: Nederlandse jonge volwassenen met een beperking en dansdocenten in opleiding, kregen een week lang les van Galván, en geven een eindpresentatie. Na afloop is er een publieksgesprek.

Dans José Galán  & Reyes Vergara
Artistieke leiding Lola López

Ism Cultuurhuis Wherelant Purmerend & Lucía Marthas Institute of Performing Arts.

Flamenco Inclusivo

Flamenco Inclusivo is een onderdeel van de Flamenco Biënnale

Zondag 27 januari 2019 | 15:00 uur | tickets € 18