A/ZDatumLocatie

‘Het gaat niet om pasjes kopiëren, maar om de vraag: wat heb jíj te bieden?’

In één weekend je dansskills gegarandeerd naar een hoger niveau tillen? Dat kan tijdens de Bootcamp On Stage van Holland Dance Festival, eind augustus in het Korzo theater in Den Haag. Onder leiding van vier bekende danscoaches en een aantal topdocenten verdiep je je in uiteenlopende dansstijlen en werk je – naar keuze – aan een solo of groepschoreografie. ‘Na afloop ben je écht een ander mens’, aldus coaches Esther Nederpelt en Jaakko Toivonen.

Tekst: Astrid van Leeuwen

“De Holland Dance Festival Bootcamp is perfect getimed: er is geen betere manier voor dansers om het nieuwe seizoen van start te gaan dan met deze boost aan energie”, zegt coach Jaakko Toivonen. “Drie dagen lang zó intensief met vier professionele coaches aan de slag kunnen gaan, die kans krijg je als amateurdanser bijna nooit.”

Net als Toivonen is Esther Nederpelt dit jaar voor de tweede keer coach bij de Holland Dance Festival Bootcamp. “Ik verheug mij weer enorm op het weekend”, zegt ze. “De Bootcamp is zó’n stimulerend initiatief voor jonge dansers. Hen helpen om het beste uit zichzelf te halen en ze, inspelend om hun persoonlijke behoeften, nét dat ene essentiële duwtje omhoog geven: voor mij als coach is dat echt een cadeautje.”

Openheid

Het creëren van een veilige omgeving zien beide coaches – net als hun collega-coaches Min Hee Bervoets en Michel Froget – als misschien wel hun belangrijkste taak tijdens de Bootcamp. Nederpelt: “De energie moet kunnen stromen. En gek misschien, maar dat lukt in mijn lessen meestal al na een minuut of tien. Dan voel je die openheid, die wederzijdse ‘já, we gáán er samen voor’. Iets wat natuurlijk helpt, is dat ik altijd zeg hoe blij ik met ‘fouten’ ben. Fouten zijn nodig om te kunnen groeien, dus als iemand de mist in gaat, roep ik enthousiast: ‘Ja, ik wil méér van dat’.” Toivonen: “Wat ik graag zie, is dat dansers niet te snel zeggen: ‘Dit is wat ik kan, dit is wat ik doe’. Dat mag je zeggen als je 40-plus bent. Maar als jonge danser is het belangrijk om voor alles open te staan. Je zult zien dat je veel méér in je hebt, veel méer kunt, dan je zelf ooit voor mogelijk had gehouden.”

Esther Nederpelt (midden) tijdens de Bootcamp 2017. Foto: Sjoerd Derine

Vóél de dans!

Toivonen, bekend van onder meer So You Think You Can Dance en The Ultimate Dance Battle, combineert in zijn lessen hedendaagse dans graag met zang, stem, geluiden. “En ik ben als kind met stijldansen begonnen, dus daar is ook altijd wel iets van terug te zien. Ik werk graag met partnering en met verschillende ritmes. Verder houd ik erg van ‘individualiteit’. Natuurlijk, techniek is ook belangrijk, maar ik zie techniek toch vooral als gereedschap. Emotie, creativiteit en plezier zijn minstens zo belangrijk. Wat ik ook altijd wil, is dat dansers bij mij vanaf de allereerste oefening het gevoel hebben. ‘Yes, dít is het. Ik ben écht aan het dansen’.”

Nederpelts voorkeur gaat – geïnspireerd door docenten als Eddi de Bie en Marijke Eliasberg – vooral uit naar de modern jazz. Ze geeft regelmatig lessen aan de Fontys Dansacademie en verwierf de afgelopen jaren veel bekendheid met haar individuele coachingstrajecten voor dansers en dansdocenten. “Ik werk vanuit een krachtige gronding, met dynamische verschillen, in een fijne flow en vooral met een intense beleving van de beweging: vóél wat je danst! Daarnaast probeer ik korte metten te maken met de hiërarchie tussen leerling en docent. Ik moedig leerlingen aan om zich vooral uit te spreken.” Lachend: “Ik heb zelfs een rode kaart in mijn lessen geïntroduceerd voor het geval dansers moeite hebben met elementen uit de les en dus eigenlijk meer aandacht of aanpassing vanuit mij nodig hebben.”

Van urban tot klassiek

Dat de coaches tijdens de Holland Dance Festival Bootcamp vaak met dansers van uiteenlopende achtergronden en niveaus te maken krijgen, zien Toivonen en Nederpelt eerder als een welkome uitdaging dan als een probleem. “Lastig? Nee, superleuk juist! De een heeft vooral ervaring in urban, de ander is puur in ballet geschoold. Maar daar word ik dus alleen maar heel blij van”, zegt Toivonen. “Ik werk graag met de persoonlijke theatraliteit van jonge dansers. Het gaat bij mij niet om kopiëren en pasjes leren, maar om de vraag: waar zit jóuw passie, wat heb jíj te bieden?” Nederpelt: “De een heeft een heel sterk lichaam, maar is wellicht verlegen in zijn of haar expressie. De ander is juist heel aanwezig, maar kan zich op fysiek vlak nog verder ontwikkelen. En een derde kan misschien op alle fronten wel een zetje opwaarts gebruiken. Waar ik tijdens de Bootcamp vooral naar streef, is dat de deelnemers zich vrij voelen, vrij om zich erin te storten, vrij in hun beweging, vrij om te groeien, als danser én als mens.”

‘Je stapt met elkaar in een luchtbel en gaat alsmaar door’. Foto: Sjoerd Derine

Snelkookpan

De twee coaches omschrijven het Bootcamp-weekend als een marathon, een snelkookpan. “Het zijn drie waanzinnig intense dagen”, aldus Toivonen. Nederpelt: “Je stapt met elkaar in een luchtbel en gaat alsmaar door, maar die formule geeft juist ook een enorme energie. Niet alleen aan de dansers, ook aan de coaches. Daarbij is de Bootcamp heel verrijkend voor je verbinding met dans. Je ontwikkelt je techniek, je kennis van verschillende stijlen, de lessen die je krijgt zijn altijd nét weer anders dan je gewend bent en, héél belangrijk, je leert vooral ook om meer te genieten” Toivonen: “Je merkt in twee dagen tijd al zó’n verandering op: je ziet de dansers écht veranderen voor je neus.”

Bootcamp on Stage: 24, 25 en 25 augustus in het Korzo theater, Den Haag. Als deelnemer kies je zelf of je aan een solo of aan een groepschoreografie wilt werken. Meld je nu aan!

Profiteer alleen deze maand nog van het Early Bird-tarief!

Profiteer alleen deze maand nog van het Early Bird-tarief!

Reden genoeg om je vandaag nog aan te melden voor de Bootcamp On Stage 2018. Hoe eerder je bestelt, hoe minder je betaalt! Voor het hele weekend betaal je nu tijdelijk slechts € 120,- in plaats van € 135,-.

Lees meer