fbpx
A/ZDatumLocatie

In navolging van de succesvolle samenwerking tussen Holland Dance Festival, Prinses Beatrix Spierfonds en Scapino Ballet Rotterdam is tijdens Free To Move bekend gemaakt dat ook dit najaar Free To Move op tournee gaat. Dit jaar draagt Het Nationale Ballet rondom de voorstelling Cinderella de belangrijke boodschap ‘dans in de strijd tegen spierziekten’ verder uit naar het Nederlandse publiek tijdens hun drukbezochte kerstproductie.

Samuel Wuersten – algemeen en artistiek directeur Holland Dance Festival – en Jan-Ite de Ruijter – directeur van Prinses Beatrix Spierfonds – waren na vijf succesvolle edities van het benefietgala Free To Move in Den Haag klaar voor een volgende stap. Afgelopen jaar koppelde Scapino Ballet Rotterdam het idee Free To Move op tournee aan hun grootste reizende productie Scala. Met als resultaat een donatie van maar liefst 25.000 euro. Samuel Wuersten en Jan-Ite de Ruijter benaderden dit jaar Ted Branden – directeur van Het Nationale Ballet – met de vraag om dit jaar Free To Move op tournee mogelijk te maken. Brandsen stelde direct voor om het te verbinden aan drukbezochte Kerstproductie van aankomend seizoen: Cinderella.

Cinderella gaat op 13 december 2018 in première in het Nationale Opera & Ballet en is in totaal 17 keer te zien. Bij elke voorstelling vraag Het Nationale Ballet aandacht voor de missie en doelstellingen van Free To Move (of: het Prinses Beatrix Spierfonds) en vragen zij het publiek expliciet het Prinses Beatrix Spierfonds daadkrachtig te ondersteunen. Holland Dance Festival en Prinses Beatrix Spierfonds zijn verheugd dat na Scapino Ballet Rotterdam, Het Nationale Ballet met deze aankomende voorstelling veel mensen weet te bereiken en zo bijdraagt aan het realiseren van wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

Over Cinderella | Het Nationale Ballet
Met de familievoorstelling Cinderella, die in 2012 bij Het Nationale Ballet zijn wereldpremière beleefde, won choreograaf Christopher Wheeldon de presigieuze Prix Benois de la Danse, de ‘Oscar van de dans’.Wheeldon nam het verhaal van Assepoester als uitgangspunt voor een eigentijds, filmisch balletspektakel. Samen met een team van internationale kunstenaars heeft hij het bekende sprookje een heel nieuwe ‘look’ gegeven. Cinderella is een belevins, vol humor, virtuoze dans en met een fikse dosis magie. Een must see, een oud sprookje, opnieuw tot leven gebracht voor een nieuwe generatie. Wheeldons enscenering is gebaseerd op de oorspronkelijke versie van het verhaal, die van de gebroeders Grimm, die donkerder is, maar ook poetischer. Samen met de Amerikaanse toneel- en scenarioschrijver Craig Lucas schreef Wheeldon een nieuw libretto, waarin ze de personages meer diepgang hebben gegeven.

Over Free To Move         
Sinds 2013 opent Holland Dance Festival samen met het Prinses Beatrix Spierfonds jaarlijks het Nederlandse dansseizoen met het dansgala Free To Move in Den Haag. Tijdens deze avondvullende voorstelling in het Zuiderstrandtheater in Den Haag zijn nagenoeg alle grote dansgezelschappen van ons land te zien nog vóórdat ze in het theater staan. De inzet van alle dansers is geheel belangeloos. Van ieder verkocht kaartje van 39 euro gaat 35 euro direct naar het Prinses Beatrix Spierfonds ten bate van wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.