A/ZDatumLocatie

Shechters werk is dans en popconcert ineen

Op 21 februari is Hofesh Shechter Company in het Zuiderstrandtheater te zien met Grand Finale. Het is een spectaculair, ambitieus werk voor tien dansers en zes muzikanten, dat tegelijkertijd komisch, grimmig en prachtig is en dat Hofesh Shechter zelf omschrijft als ‘part gig, part dance, part theatre and wholly original’. In Grand Finale roept Shechter een beeld op van een wereld in vrije val, een wereld in conflict met zichzelf, vol anarchistische energie en gewelddadige komedie. Maar wie is Hofesh Shechter nu werkelijk? We spraken met het Israëlische multitalent.

Tekst: Astrid van Leeuwen

De Israëlische choreograaf, danser, muzikant en componist Hofesh Shechter is op dit moment een van de grootste smaakmakers binnen de internationale hedendaagse dans. Hij maakt dans als een ‘stadsguerilla’: dierlijk, rauw, onorthodox en explosief, en hij componeert er zelf de muziek bij. “Als iemand in staat is het ‘ontoegankelijkheidsstigma’ rond moderne dans te doorbreken is het Hofesh wel”, zei  Paul Lightfoot, artistiek directeur van het Nederlands Dans Theater, over hem. “Hofesh’ werk is heel geaard, bijna urban. Het is dans en popconcert ineen.”

Wat ontzettend jammer dat deze man zelf nog maar af en toe op het danspodium staat. Dat gevoel bekruipt je wanneer je Hofesh Shechter in de repetitiestudio ziet. Álles doet hij voor, en met zo’n attaque, intensiteit en flow dat je je ogen niet van hem kunt afhouden. “Ook als je uit deze scène wegloopt, blijf je in je rol, blijf je hetzelfde dier”, instrueert hij zijn dansers.

Dierlijk, rauw, heftig en explosief zijn typeringen die vaak gegeven worden aan het werk van Shechter (43). Maar in de repetitiestudio valt op dat hij niet zomaar voor de vuist weg ‘losgaat’. Hij laat de dansers knallen, maar na elke bewegingsfrase moeten ze hun beheersing terugvinden, hun energie onder controle krijgen – en juist die afwisseling maakt zijn danstaal weergaloos spannend.

Shechter is, zo verklaart hij zijn stijl, gefascineerd door het spanningsveld tussen orde en chaos. “Kijk je naar wat er allemaal in de wereld speelt, dan zie je hoe primitief wij mensen nog steeds zijn, hoezeer wij onze dierlijke instincten volgen. Maar tegelijkertijd proberen wij ons continu te organiseren, onszelf regels en structuren op te leggen die ons tot beschaafde mensen zouden moeten maken, die de chaos moeten beheersen. Dat heeft iets pathetisch, het toont onze zwakte aan, en juist die zwakte wil ik in mijn werk blootleggen.”

Shechters Israëlische afkomst maakt dat zijn werk vaak politiek wordt uitgelegd. “Mijn werk gaat echter niet over politiek. Wel gaat het over het effect dat politiek op mensen heeft. Maar dan bedoel ik politiek in de ruimste zin van het woord. Hoop, wanhoop, liefde, woede, frustratie: je kunt overal politieke structuren in herkennen.”

Ook zijn emotionele en explosieve danstaal zou typisch Israëlisch zijn. Maar Shechter wil geen label opgeplakt krijgen, al geeft hij toe dat de jaren in Israël een grote schaduw over zijn leven hebben geworpen. “Ik wil niet meer terug naar Israël, naar het continu onder druk leven. En ik word er soms gek van dat niemand je laat vergeten dat je uit Israël komt. In elke aankondiging en folder wordt – anders dan bij een Franse of Duitse choreograaf – steeds weer benadrukt dat ik uit Israël kom. Blijkbaar voegt het ‘zout en peper’ toe aan mijn producties.”

Liever ziet hij zich, ondanks zijn megasucces, niet eens in het hokje van choreograaf geplaatst. “Als ik ’s ochtends de repetitiestudio inloop, denk ik: laat ik het proberen. Garantie dat ik iets opwindends maak, heb ik niet. Dus wie weet ga ik straks wel weer iets anders proberen. Film lijkt me ook wel wat.”

Grand Finale | Hofesh Shechter Company

Grand Finale | Hofesh Shechter Company

De titel van zijn nieuwste productie, Grand Finale,  verwijst naar het einde van de wereld. Het is een spectaculair, ambitieus werk voor tien dansers en zes muzikanten, dat tegelijkertijd komisch, grimmig en prachtig is en dat Shechter zelf omschrijft als ‘part gig, part dance, part theatre and wholly original’. In Grand Finale roept Shechter een beeld op van een wereld in vrije val, een wereld in conflict met zichzelf, vol anarchistische energie en gewelddadige komedie. In 2018 werd Grand Finale genomineerd voor een Olivier Award voor ‘Best New Dance Production’. “A mature and magnificent work (…) sulphurous, visceral and surprisingly tender”, aldus The Stage en The Financial Times schreef: “Heart-stopping (…) Hofesh Shechter’s Grand Finale has arrived with a bang”.