A/ZDatumLocatie

Holland Dance Festival gastheer Europees uitwisselingsproject iDance

Holland Dance Festival is een van partners in het Europese uitwisselingsproject iDance. Een project dat zich volledig richt op de inclusiedans, ofwel: dans die geen onderscheid maakt tussen mensen mét en zónder lichamelijke of verstandelijke beperking. Na eerdere iDance-‘intensives’ in Griekenland en Engeland vindt van 12 t/m 16 maart een derde ‘intensive’ voor docenten, dansers en andere betrokkenen plaats in de dansstudio’s van Holland Dance Festival. Centraal staat daarbij het lesgeven in inclusiedans. Partners in dit bijzondere uitwisselingsproject zijn de Britse Stopgap Dance Company (volledig gespecialiseerd in dans voor en door mensen met een beperking), het Zweedse Skånes Dansteater en het Onassis Cultural Centre uit Athene.

Schoonheid van de beperking

Holland Dance Festival maakt zich al jaren hard voor een grotere voor een grotere zichtbaarheid van de inclusiedans in Nederland. Niet alleen omdat we iedereen de kans willen bieden om te dansen, maar vooral ook omdat schoonheid niet gerelateerd is aan motorische perfectie. Dansers met een beperking kunnen hun publiek evenzeer raken, ontroeren, verbazen en vermaken als professionele dansers dat kunnen, en ze kunnen evengoed excelleren”, aldus Martine van Dijk, directeur cultuureducatie en -participatie van Holland Dance Festival.

Innovatieve aanpak

Het Europese project iDance is geïnitieerd om via nieuwe, innovatieve benaderingen meer mensen – met of zonder beperking – de kracht van dans te laten ervaren. Dit onder meer door het aanbieden van aantrekkelijke les- en trainingsprogramma’s, afgestemd op de individuele behoeften en verwachtingen van de personen in de doelgroep. Dat betekent ook dat wij ons als iDance-partners inspannen om nieuwe les- en coachingsmethoden voor docenten te ontwikkelen en dat wij hun een platform bieden om nieuwe vaardigheden op het gebied van de inclusiedans te verwerven.