A/ZDatumLocatie

Holland Dance Docente Janine van den Heuvel-Damen aan het woord.

In de vijfdelige serie Voetballers dansen niet! volgt de NTR toptalenten uit de jeugdopleiding van ADO Den Haag die geconfronteerd worden met een voor hen wel heel andere tak van sport: dans. Tegelijkertijd komen danstalenten van de Dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium Den Haag in de serie in aanraking met de voetbalsport. Ze werken met choreograaf Thom Stuart (van De Dutch Don’t Dance Division) samen aan een project waar elementen uit zowel voetbal als dans worden gebruikt.

Janine van den Heuvel-Damen, dansdocent bij Holland Dance vertelt over haar ervaring.

“Vorig jaar Mei, heb ik voor de organisatie Sportmindz een lessenreeks ontwikkeld waarin dans en voetbal worden gecombineerd. De lessen bestaan onder andere uit een warming up met voetbalbewegingen, werkten we met voetbal foto’s en hadden we ook een oefening waarbij de kinderen moesten springen, vallen en opstaan als voetbalkeepers. Tijdens de lessen werd er ook gewerkt aan een voetbalduel-duet.”

“In juni heb ik voor Holland Dance met 200 kinderen in het Kyrocera-Stadion (ADO-Stadion) een voetbaldans gedaan, waarin alle aspecten van de les terugkwamen. Ook gaf ik voor Holland Dance een voetbaldansles aan leerlingen van het Roemer Visscher College, die normaal gesproken een voetbaltraining krijgen.”

“Het krijgen van een dansles in plaats van een voetbaltraining viel voor sommige leerlingen vies tegen en al snel hoorde ik de bekende vooroordelen. Voor mij als dansdocent had ik de uitdaging om de jongens tóch te motiveren. Met gebruik van muziek die deze doelgroep aanspreekt en de ADO foto’s die ik bij me had van voetballers in mooie grote voetbal freezes  kreeg ik ze alsnog aan het dansen. “

“De jongens uit deze wijk bewegen veel te weinig en dat zie je duidelijk aan hun motoriek.  ADO in de maatschappij wil hier samen met Holland Dance wat aan doen. Een fantastisch initiatief, als je het mij vraagt.”

Voetballers dansen niet!