fbpx
A/ZDatumLocatie
Photo Credit: Carolina Kzan

Op zondag 11 juli was Irene van Zeeland, verantwoordelijk voor Holland Dance Festival in de Maatschappij, gastspreker tijdens de IETM-workshop rondom het recent uitgebrachte Time to Act rapport van Europe Beyond Access. Samen met Marie Le Sourd en Yohann Floch van On The Move, die de uitkomsten van het rapport toelichtten, was zij te gast op het Festival d’Avignon in Frankrijk.

IETM is een internationaal netwerk voor podiumkunsten van meer dan 500 organisaties en individuele leden wereldwijd, zoals festivals, producenten, theaters, informatiecentra en universiteiten. Alle aangesloten leden werken ook in de hedendaagse podiumkunsten, zoals theater, dans, circus, performance, interdisciplinaire live kunstvormen en nieuwe media.

“Het is ontzettend inspirerend om te merken dat het werk dat Holland Dance Festival doet, samen met onze zes partners, binnen Europe Beyond Access wordt opgepikt door andere landen en organisaties.” Irene zorgde tijdens de bijeenkomst voor de artistieke context van de bevindingen uit het rapport. Ze noemde concrete voorbeelden van projecten waarbij Holland Dance Festival nauw betrokken is en liet zien wat het belang is van de inzet voor kunstenaars met een beperking in Europa.

“Tijdens Holland Dance Festival 2020 ging het Mixed Doubles programma in première. Vanuit Europe Beyond Access kwam hiervoor de opdracht bij vier choreografen om elk een inclusief duet te maken. In 2021 kunnen we eindelijk de geplande tournee naar Kalamata Festival in Griekenland, Oriente Occidente in Italië en DansFunk in Zweden realiseren!”  Na de presentatie van het rapport was er ruim tijd om in gesprek te gaan met de Franse en internationale bezoekers van de workshop om dieper in te gaan op de specifieke vragen van de deelnemers.

“Het is zo goed om vanuit een ander politiek, sociaal en cultureel perspectief te kijken naar waar ik mee bezig ben. De vragen van de deelnemers leiden ertoe dat ik zelf ook weer kritisch kijkt naar onze aanpak van bepaalde zaken. Soms kan een andere aanpak inspireren om een andere route te vinden naar je doel, naar het inclusiever maken van podiumkunsten. Maar het mooiste aan deze gelegenheid is dat ik de kans krijg om het belangrijke werk dat Holland Dance Festival doet op het gebied van inclusie, ook buiten de landsgrenzen op de kaart te zetten.”