fbpx
A/ZDatumLocatie

Uitreiking van de Kylián ring

Tijdens de feestelijke openingsvoorstelling van het Holland Dance Festival Classy Classics wordt voor de zevende keer op rij de Jiří Kylián Ring uitgereikt. Han Ebbelaar en Alexandra Radius ontvingen de prijs in 2018. Zij geven de prestigieuze prijs door aan iemand die een belangrijke en inspirerende bijdrage levert aan de dans in Nederland.

De uitreiking van de JKR is een gezamenlijk initiatief van voormalig directeur van de Nederlandse Dansdagen Leontien Wiering en artistiek directeur van het Holland Dance Festival Samuel Wuersten. De Ring is in 2006 ingesteld uit bewondering voor Kyliáns meesterschap. Aan Jiří Kylián werd gevraagd de Ring op termijn door te geven aan een kunstenaar die net als hij een inspirator en vernieuwer is binnen de danswereld.

In 2008 gaf hij tijdens de Nederlandse Dansdagen de Ring door aan choreograaf Michael Schumacher, die werd geprezen om zijn ‘improvisatievermogen, het enthousiasme dat hij overdraagt aan jonge dansers en zijn gedreven samenwerking met kunstenaars uit andere kunstdisciplines’. Het ontwerp van de Ring is van Hans Appenzeller en bestaat uit een set van 14 ringen, voor iedere letter van de prijs een ring. De ringen zitten op een ringmaatstok en zijn oplopend in maat. Degene die hem ontvangt mag een passende ring uitzoeken en deze ook houden wanneer hij of zij de prijs doorgeeft. Voor de lege plek op de ringmaatstok wordt een nieuwe ring gemaakt. De winnaar ontvangt ook een financiële stimulans van vijfduizend euro van de Kylián Foundation.

Datum, tijd en locatie
woensdag 22 jan – 20:00 uur
Zuiderstrandtheater, Den Haag

Classy Classics wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank Regio Den Haag.