fbpx
A/ZDatumLocatie

Holland Dance Festival 2020

Het Holland Dance Festival haalt vanaf 22 januari 2020 voor de zeventiende keer de beste internationale dansproducties naar Nederland. Het festival toont tijdens deze editie weer vele dansproducties uit binnen- en buitenland. In totaal zijn in deze periode zo’n vijftig voorstellingen van over de hele wereld in verschillende theaters in Den Haag te zien, die samen het universele karakter en de enorme rijkdom en veelzijdigheid van de dans onderstrepen. Een groeiend aantal van de festivalproducties is bovendien ook in heel Nederland te zien.

Het festival brengt ook in 2020 weer vooral primeurs naar Nederland en presenteert gezelschappen en danskunstenaars die anders niet in ons land te zien zouden zijn. Absolute hoogtepunten daarbij zijn het langverwachte Nederlandse debuut van Compagnie Hervé Koubi. De gerenommeerde Batsheva Dance Company is na een lange afwezigheid terug met de voorstelling Venezuela. Ook de Duitse Gauthier Dance Company weet ongetwijfeld jong en oud te raken met haar dynamische performance.

Bijzondere verhalen

Het festival volgt in deze editie bijzondere makers die voor hun creaties hun eigen culturele achtergrond of eeuwenlange tradities als uitgangspunt te nemen. De Franse choreograaf Hervé Koubi gaat met een indrukwekkende cast van urban-dansers uit Algerije en Burkina Faso in Ce que le jour doit à la nuit op ontdekkingsreis naar zijn eigen geschiedenis als zoon van Algerijnse immigranten. De verrichtingen van de twaalf mannelijke dansers raken gevaarlijk dicht aan het onmogelijke. Ze spinnen rond op één arm, om vervolgens moeiteloos over te schakelen naar de andere arm. Ze duiken horizontaal over het toneel om, in split seconds, in de lucht om hun as te draaien.

Dans in Korea kent niet alleen een eeuwenlange traditie, Zuid-Korea heeft ook een van de meest levendige hedendaagse dansscenes ter wereld. Choreografe Jeon Misook is hier hét voorbeeld van, met de voorstelling Bow over de Aziatische traditie van het buigen. De bewegingstaal die ze in haar voorstellingen gebruikt, lijkt op het eerste gezicht vertrouwd en afgeleid van de klassieke dans, maar is vaak beïnvloed door Aziatische vechtsporten en traditionele gebaren. De voorstelling Bow zal niet alleen te zien zijn in de dansstad Den Haag, maar in heel Nederland.

Meesterwerken in het Zuiderstrandtheater

Naast Nederlands Dans Theater zijn de drie andere grote gezelschappen die hun opwachting maken op het belangrijkste danspodium van Den Haag, het Zuiderstrandtheater, Gauthier Dance Company, Batsheva Dance Company en het Italiaanse Aterballetto.

De recente hitproductie van Gauthier Dance zal ongetwijfeld een van de grote publieksfavorieten worden. Classy Classics is een bruisende viering van de hedendaagse dans, waarvoor vijf eigentijdse ‘klassiekers’ in één programma zijn samengebracht. De uitsmijter van het programma is Orchestra of Wolves: een hilarische miniatuurkomedie op de Vijfde van Beethoven, waarbij de met wolvenmaskers uitgedoste ‘musici’ het op hun dirigent hebben voorzien.

Na bijna dertig jaar is hij afgetreden als artistiek leider, maar als huischoreograaf bepaalt Ohad Naharin nog steeds het artistieke gezicht van de wereldvermaarde Batsheva Dance Company uit Israël. Met veel trots presenteert het Holland Dance Festival in samenwerking met ITA de Nederlandse première van zijn jongste meesterwerk: Venezuela. Een ‘sensationele trip’ waarbij Naharin en zijn fenomenale dansers – op muziek die varieert van Gregoriaanse zang tot rap – zowel de dialoog als het conflict tussen beweging en haar betekenis laat onderzoeken. Dans vol tastbare energie, spectaculaire sprongen, spasmen, schokkende lichamen en compromisloze lifts.

Aterballetto is hét eigentijdse dansgezelschap uit Italië. De groep uit Reggio Emilia weet beroemde choreografen van over de hele wereld aan haar te binden en trad al eerder met veel succes op tijdens het Holland Dance Festival. Nu komt het gezelschap terug naar Nederland met een zinderende triple bill, bestaande uit Wolf van Israëliër Hofesh Shechter, Bliss van Zweed Johan Inger en O van Duitser Philippe Kratz.

Het vieren van zestig jaar Nederlands Dans Theater zonder Kyliáns werk is simpelweg onmogelijk. Sometimes, I wonder is een avond volledig opgedragen aan een van de meest diepzinnige, toonaangevende kunstenaars uit de geschiedenis van Nederlands Dans Theater, wiens creatieve visie het gezelschap naar ongekende hoogten heeft gebracht. Het programma omvat Claude Pascal, Vanishing Twin en het wereldwijd bejubelde Bella Figura.

Duik in het festival en kom dichter bij de dansers

Deze editie biedt het Holland Dance Festival het publiek nog meer gelegenheid om zich onder te dompelen in het festivalgevoel en dichter bij de dansers en choreografen te komen. Meyer-Chaffaud laat het publiek in de huid van de choreograaf kruipen. De Amerikaanse AXIS Dance Company staat aan het roer van een van de meest fascinerende ontwikkelingen van dit moment in de wereld van de hedendaagse dans. De groep draagt op fenomenale wijze uit dat dans waarin performers met en zonder beperking samen optreden niet alleen maatschappelijk gezien nodig is, maar ook een enorme artistieke verrijking en vernieuwing oplevert. Naast de verbluffende, belangwekkende en uiterst verrassende dansvoorstelling biedt het gezelschap speciale workshops aan waarbij het publiek samen met de dansers aan de slag gaat. Ook andere internationale gezelschappen die in het festival optreden, bieden – naast hun voorstellingen – workshops aan voor beginners, gevorderde amateurdansers en professionals. Dit resulteert in een bijzonder veelzijdig workshopprogramma dat volop kansen biedt om dans zelf een keer uit te proberen of om meer bij te leren.