fbpx
A/ZDatumLocatie

Op vrijdag 29 april is Samuel Wuersten, artistiek directeur van Holland Dance en lid van het College van Bestuur van Codarts, geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. De decoratie valt Wuersten ten ere vanwege de buitengewoon verdienstelijke prestaties die hij heeft geleverd voor de ontwikkeling van de Nederlandse dans in zowel binnen- als buitenland. Het doet de organisaties van Holland Dance en Codarts deugd dat zich vele collega’s in het veld hebben ingespannen om deze erkenning te realiseren.

Samuel Wuersten is sinds 1994 artistiek directeur van Holland Dance, de organisatie achter het tweejaarlijkse en volgens critici een van de belangrijkste dansfestivals ter wereld. Holland Dance is onder Samuel Wuersten’s leiding uitgegroeid tot een onmisbaar presentatiepodium voor dans. Wuersten creëert ruimte voor een veelzijdig danslandschap waarin jong danstalent en gevestigde namen volop kunnen excelleren. Mede daardoor is Wuersten erin geslaagd Holland Dance naar de hoogte te brengen waar het vandaag de dag bekend om staat: stimulerend voor de professional en uitdagend en inspirerend voor haar publiek. Onder Wuersten kwamen allergrootste choreografen en dansers van onze tijd naar Den Haag.

Holland Dance is continu in beweging en organiseert het hele jaar door uiteenlopende dansactiviteiten voor een breed publiek. Naast presentatiepodium is Holland Dance ook (co-)producent en initiatiefnemer van dansprojecten. Centraal in alle activiteiten staat de promotie van dans, waarbij er bijzondere aandacht is voor amateurkunst en educatie.

Sinds oktober 2009 is Samuel Wuersten lid van het College van Bestuur van Codarts, Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam. Hij was de eerste (oud-)podiumkunstenaar die toetrad tot het topmanagement van een hbo-kunstvakopleiding in Nederland. Van september 2000 tot zijn aanstelling als collegelid was Wuersten artistiek directeur van de Rotterdamse Dansacademie (RDA), die deel uitmaakt van Codarts. Onder zijn leiding ontwikkelde de RDA zich tot één van de meest vooraanstaande vakopleidingen voor eigentijdse dans in Europa, met een zeer omvangrijk internationaal netwerk.

Samuel Wuersten (Zwitserland, 1961) wordt opgeleid aan de Balletschule der Hamburgischen Staatsoper, de Rotterdamse Dansacademie en door verschillende docenten in New York. Bij alleen een carrière als danser blijft het niet, Wuersten gaat als choreograaf en docent aan de slag en ziet zichzelf doorgroeien naar diverse organisatorische functies. In zijn omgeving staat Wuersten bekend als een atypisch artistiek leider; hij is iemand die zijn visie op dans breed weet in te zetten en bovendien weet hij dans toegankelijk te maken voor het publiek.

Holland Dance opent het nieuwe seizoen 2011-2012 met het spectaculaire openlucht dansfilmproject Slow Dancing. Op Het Plein in Den Haag worden op metershoge projectieschermen hyper-slow-motion opnames van dansers en choreografen afgespeeld die de minuscule bewegingsdetails, normaal gesproken onzichtbaar voor het gewone oog, blootleggen.