fbpx
A/ZDatumLocatie

In aanwezigheid van Hunne Koninklijke Hoogheden Prinses Beatrix, Prins Constantijn en Prinses Laurentien der Nederlanden werd tijdens de opening van de achttiende editie van het Holland Dance Festival op donderdag 3 februari voor de achtste keer de Jiří Kylián Ring uitgereikt.

De Duitse choreograaf Marco Goecke ontving de prestigieuze Jiří Kylián Ring van de winnaar van 2020: Marian Sarstädt. Zij ontving de ring vanwege haar belangrijke werk voor de Nederlandse danswereld.

Marco Goecke (1972) begon in 1988 aan de balletacademie aan de balletacademie aan de Heinz Bosl-stichting in München en vervolgde zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij in 1995 zijn diploma behaalde. Vervolgens werkt hij bij de Duitse Staatsopera Berlijn, het Theater Hagen en het Stuttgarter Ballet. In 2008 werd hij huischoreograaf bij het Scapino Ballet in Rotterdam. Ook voor Nederlands Dans Theater creëerde de choreograaf verschillende werken voor zowel NDT 1 als NDT 2. Door de internationale pers in het gezaghebbende danstijdschrift Ballett-Tanz werd hij tot hét nieuwe grote choreografische talent uitgeroepen. In december 2006 won hij de Nijinsky Award voor meest belovende en opvallendste choreograaf in de internationale dans. In 2007 werd hij genomineerd voor Der Faust, de Duitse Theaterprijs. In 2017 werd de Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie aan zijn productie Midnight Raga dat hij voor NDT 2 maakte, toegekend. Sinds 2019 is Goecke artistiek leider van StaatsBallet Hannover.

Jiři Kylián Ring
De Jiři Kylián Ring uitreiking is een gezamenlijk initiatief van voormalig directeur van de Nederlandse Dansdagen Leontien Wiering en artistiek directeur van het Holland Dance Festival Samuel Wuersten. De ring is in 2006 ingesteld uit bewondering voor Kyliáns meesterschap. Aan Jiři Kylián werd gevraagd de ring op termijn door te geven aan een kunstenaar, die net als hij een inspirator en vernieuwer is binnen de danswereld.

Eerder winnaars waren:
2020 Marian Sarstädt | 2018 Alexandra Radius & Han Ebbelaar | 2016 Roel Voorintholt & Ton Wiggers | 2014 Janine Dijkmeijer | 2012 Ingrid Wolff | 2010 Ellen Knops | 2008 Michael Schumacher | 2006 Jiři Kylián

Marco Goecke tijdens Holland Dance Festival
De NDT 1 voorstelling Traces left within markeerde de openingsavond van het Holland Dance Festival waarin tevens Goecke’s  nieuwe werk I love you, ghosts in wereldpremière ging. Goecke staat bekend om zijn unieke, complexe en intense danstaal en dat was ook in dit stuk goed te zien. Met zijn vlijmscherpe, bliksemsnelle en nerveus fladderende bewegingen prikkelde de Duitse choreograaf het zenuwstelsel van zowel zijn dansers als zijn publiek.

Later in het festival is Swan Lakes te zien, waarin Goecke samen met drie andere hedendaagse choreografen ieder hun eigen visie op het ‘ballet der balletten’ toont. Goecke onderzoekt met een groep mannelijke dansers hoe de balletdroom van het ultieme klassieke ballet er vandaag de dag zou kunnen uitzien.