fbpx
A/ZDatumLocatie

Feestelijke uitreiking tijdens de opening

Tijdens de opening van de zeventiende editie van het Holland Dance Festival is voor de zevende keer de Jiří Kylián Ring uitgereikt, in aanwezigheid van Hunne Koninklijke Hoogheden Prinses Beatrix, Prins Constantijn en Prinses Laurentien der Nederlanden. Twee jaar achter elkaar ging de ring naar twee personen, dit jaar gaat de ring naar één persoon: Marian Sarstädt. Zij ontving de ring vanwege haar belangrijke werk voor de Nederlandse danswereld.

De ring werd overhandigd door de winnaars van de ring in 2018: Alexandra Radius en Han Ebbelaar, het beroemdste danspaar van Nederland.

Marian Sarstadt was danseres bij Marquis de Cuevas, Nederlands Dans Theater en American Ballet Theater. Daarna werd zij docente en balletmeester bij Scapino Ballet. In 1982 werd ze benoemd tot artistiek leidster van de dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, een functie die ze tot 2002 vervulde. In 1999 trad zij ook toe tot de artistiek staf van Nederlands Dans Theater en functioneerde daar onder andere ook als artistiek leidster. Sinds 2004 is zij internationaal een veel gevraagd docent. Marian won eerder al verschillende prijzen voor haar bijdrage aan de Nederlandse dans.

De Jiři Kylián Ring

De Jiři Kylián Ring uitreiking is een gezamenlijk initiatief van voormalig directeur van de Nederlandse Dansdagen Leontien Wiering en artistiek directeur van het Holland Dance Festival Samuel Wuersten. De ring is in 2006 ingesteld uit bewondering voor Kyliáns meesterschap. Aan Jiři Kylián werd gevraagd de ring op termijn door te geven aan een kunstenaar die net als hij een inspirator en vernieuwer is binnen de danswereld.

2020 Marian Sarstädt | 2018 Alexandra Radius & Han Ebbelaar | 2016 Roel Voorintholt & Ton Wiggers | 2014 Janine Dijkmeijer | 2012 Ingrid Wolff | 2010 Ellen Knops | 2008 Michael Schumacher | 2006 Jiři Kylián