A/ZDatumLocatie

Peter Leung: ‘Deze opdracht zal mijn blik enorm verruimen’

Tekst: Astrid van Leeuwen

“Een chorografie voor DanceAble maken, is iets wat buiten mijn comfortzone ligt. En dat is altijd fijn om te doen. De kans krijgen om jezelf uit te dagen, om nieuwe wegen te bewandelen”, zegt de Britse choreograaf Peter Leung.

Leung (37) danste van 2003 tot 2016 bij Het Nationale Ballet en sinds januari is hij ‘young creative associate’ bij het gezelschap. “Toen artistiek directeur Ted Brandsen vroeg of ik interesse had in deze opdracht zei ik dan ook meteen volmondig ‘ja’. Ik heb al wel regelmatig met amateurdansers gewerkt, maar nog niet eerder met mensen met een beperking. Sterker nog: ik realiseer me dat ik – die min of meer opgegroeid is op de Royal Ballet School in Londen en daarna altijd binnen balletgezelschappen actief is geweest – eigenlijk beschamend weinig weet van hoe het is om met een beperking te leven.

Ik woon in Amsterdam, een stad waarin het voor iemand zónder fysieke beperking al een ramp is om je voort te bewegen, laat staan hoe het is voor iemand mét een beperking. Alleen al daarom is deze opdracht belangrijk. Ik weet zeker dat mijn blik er enorm door verruimd zal worden. Daarnaast fascineert deze opdracht mij ook vanuit een ‘balletperspectief’.

Als balletdansers zijn wij zó getraind in het streven naar perfectie en proberen we altijd aan dat ene volmaakte plaatje te voldoen. Maar wat is eigenlijk perfectie en bestaat perfectie eigenlijk wel? En zijn het niet juist onze imperfecties die ons uniek en prachtig maken? Persoonlijk raak ik in elk geval juist altijd geboeid door dansers die anders zijn, die eruit springen, juist omdat ze níét aan dat zogenaamde ideaalplaatje voldoen.”

De choreografie van Peter Leung gaat op vrijdag 3 november 2017 in première in Theater aan het Spui, Den Haag.