fbpx
A/ZDatumLocatie

Introdans bestaat dit 50 jaar en hun exclusieve jubileumproductie werd dan ook opgedragen aan het Prinses Beatrix Spierfonds, dat  65 jaar bestaat. Hunne Koninklijke Hoogheden Prinses Beatrix en Prinses Margriet der Nederlanden woonden daarom de voorstelling op donderdagavond 10 februari bij in Amare in Den Haag.

Prinses Margriet is beschermvrouwe van Introdans en Prinses Beatrix is sinds 1957 beschermvrouwe van het naar haar vernoemde Prinses Beatrix Spierfonds.

Prinses Beatrix Spierfonds, Introdans & Holland Dance Festival
De extra feestelijke voorstelling stond in teken van het Prinses Beatrix Spierfonds. Dans symboliseert de ultieme vrijheid van bewegen. Een vrijheid die begint met gezonde spieren. Voor mensen met een spierziekte is deze vrijheid niet vanzelfsprekend. Daarom trokken Prinses Beatrix Spierfonds, Introdans en Holland Dance Festival samen op, om geld bijeen te brengen voor onderzoek naar het genezen van deze ziekten. Dansers voeren een dagelijkse overwinningsstrijd, ze willen het maximale uit hun lichaam halen. In Nederland voeren ruim 200.000 mensen met een spierziekte helaas een hele andere, ongelijke strijd met hun lichaam. Die tegenstelling grepen we aan om door middel van dans spierziekten onder de aandacht te brengen. Verenigd in een mooie avond vol prachtige dans.

Meesterlijke balletten van Jiří Kylián en Sidi Larbi Cherkaoui
Het Arnhemse Introdans had voor deze gelegenheid een extra jubileumproductie samengesteld, die alleen tijdens dit achttiende Holland Dance Festival te zien was. Hierin legt Introdans een duidelijke relatie met het festival en met dansstad Den Haag. Het programma bevatte drie meesterlijke balletten van Jiří Kylián, de choreograaf die het in Den Haag gevestigde Nederlands Dans Theater wereldfaam bezorgde en wiens werk veelvuldig onderdeel was van het Holland Dance Festival.

Daarnaast presenteerde Introdans Sidi Larbi Cherkaoui’s betoverende In Memoriam, waarin de gevierde Vlaams-Marokkaanse choreograaf een eerbetoon brengt aan zijn voorouders en aan tijdens zijn leven gestorven familieleden. De meditatieve choreografie onderzoekt de band tussen werkelijkheid en geheugen, op prachtige polyfonische zang van het Corsicaanse ensemble A Filetta.

Live op het podium en livestream thuis
Om nog meer publiek de kans te geven om deze feestelijke dansvoorstelling met Introdans mee te maken, kon de voorstelling ook thuis via een livestream worden bekeken.