A/ZDatumLocatie
Nederland. Den Haag. 28 januari 2016. Premiere Holland DanceFoto: Inge van Mill

Samuel Wuersten in jury en artistiek comité Prix de Lausanne

De Prix de Lausanne is een internationale wedstrijd voor jonge dansers van 15-18 jaar die een professionele danscarrière ambiëren. Veel voormalig prijswinnaars zijn tegenwoordig sterren binnen de danswereld. Artistiek en Algemeen Directeur van het Holland Dance Festival, Samuel Wuersten, is verbonden aan de volgende editie van de gerenommeerde competitie: “Talentontwikkeling vormt de essentie van wat de Prix de Lausanne is: een oneindige ontdekkingsreis van ’s werelds grootste danskunstenaars. Een aantal van mijn meest dierbare herinneringen is verbonden aan de dertien jaar dat ik lesgaf voor de Prix de Lausanne. Ik voel me vereerd om in 2019 plaats te mogen nemen in de jury en het artistieke comité van dit belangrijke dansevenement.”

Samuel Wuersten is geboren in Gstaad, Zwitserland (1961). Hij volgde zijn dansopleiding aan de Hamburg Ballet School in Duitsland en bij Codarts Rotterdam in Nederland. Na zijn internationale carrière als danser, docent en choreograaf stapte hij over op artistieke programmering en andere functies waarin hij dans breed kan uitdragen.

Sinds het aantreden van Wuersten heeft hij ruim 280 producties naar Nederland gehaald. In 1998 introduceerde hij de grootste ballerina allertijden aan Nederland, de Franse Sylvie Guillem, die daarna exclusief aan het festival in Nederland optredens gaf. De vijftiende editie werd de volgende superballerina aan het rijtje toegevoegd: de Russische Diana Vishneva.

Wuersten zet zich veelvuldig in om de zichtbaarheid van Nederlandse dans in het buitenland te vergroten. De afgelopen tien jaar alleen al was hij er verantwoordelijk voor dat zo’n dertig Nederlandse choreografen en kunstenaars in het buitenland gepresenteerd werden of samenwerkingen aangingen met internationale gezelschappen.  Onder meer bracht hij werk op tournee van Jiří Kylián,  Introdans, Nederlands Dans Theater en Leine/Roebana.

Misschien wel zijn belangrijkste verdienste is Wuersten’s  visie om dans breder in de maatschappij toegankelijk te maken. Wuersten zorgde voor een vernieuwingsslag in de danswereld en vooral daarbuiten door dans als een maatschappelijk bindmiddel te zien: in het onderwijs en de zorg. De organisatie achter het Holland Dance Festival, Holland Dance Festival is koploper op het gebied van ‘dans zonder beperking’ waar mensen met een beperking de kans krijgen om te dansen.

Naast de leiding van Holland Dance Festival, geeft Wuersten tevens leiding  als co-directeur (lid college van bestuur) aan de Hogeschool voor de Kunsten Codarts Rotterdam en is hij ook de artistiek directeur van de Bacheloropleiding Dans van Zürich Arts University in Zwitserland. Sinds 2013 is hij artistiek directeur van Diana Vishneva’s nieuwe dansfestival CONTEXT in Moskou, Rusland. Hij wordt veelvuldig gevraagd als adviseur en jurylid voor diverse internationale competities.

In 2011 werd Samuel Wuersten geëerd met een ridderorde in de Nederlandse Orde van Oranje-Nassau. In hetzelfde jaar werd hij toegelaten tot de Franse Orde van Kunst en Letteren en kreeg de titel Chevalier dans l’ordre des Arts et des Lettres.