fbpx
A/ZDatumLocatie

Over vier jaar moeten artiesten met een beperking deel uitmaken van het Europese cultuurlandschap en zichtbaar zijn op podia. Dat is het streven van de zeven organisaties die geld krijgen van Creative Europe voor het programma ‘Europe Beyond Access’. Het Holland Dance Festival is een van de zeven partners en geeft het startschot met een driedaagse partnermeeting.

Met een gevarieerd aanbod aan activiteiten onder de noemer DanceAble maakt Holland Dance Festival zich al jaren hard voor een grotere zichtbaarheid van de inclusiedans in Nederland: dans die geen onderscheid maakt tussen mensen mét en zónder lichamelijke of verstandelijke beperking. Tijdens de aankomende partnermeeting wordt het startschot voor het Europese project gegeven. De toekenning voor het programma ‘Europe Beyond Access’ is een grote stap voorwaarts: de internationale context geeft de mogelijkheid voor kennisdeling en uitwisseling.

“Wij zijn ontzettend blij met de toekenning door het Creative Europe Programme van de Europese Unie. Het geeft Holland Dance Festival de mogelijkheid om meer ruchtbaarheid te geven aan de projecten die wij op het gebied van de inclusiedans al ontplooien. Tevens heeft Holland Dance Festival nu meer mogelijkheden voor het produceren van voorstellingen, meer podiummogelijkheden door internationale tournees en het vergroten van het publieksbereik.”, aldus Martine van Dijk, directeur Cultuureducatie & Participatie van Holland Dance Festival.

‘Europe Beyond Access’ wordt medegefinancierd door het Creative Europe-programma van de Europese Unie. In totaal zijn meer dan 900 artiesten bij het Europese project betrokken. De kernpartners van het project zijn naast Holland Dance Festival, British Council (UK), Onassis Cultural Centre (Griekenland), Kampnagel (Duitsland); Per.Art (Servië), Skånes Dansteater (Zweden) en Oriente Occidente (Italië).

Drempels verlagen, vooroordelen wegnemen

Onder de overkoepelende term DanceAble wil Holland Dance Festival de inclusiedans in Nederland stevig op de kaart zetten, drempels verlagen en vooroordelen wegnemen. Dat is hard nodig, want Nederland loopt, vergeleken met ons omringende landen, nog behoorlijk achter op het gebied van de inclusiedans. Als Holland Dance Festival willen wij niet alleen iedereen de kans bieden om te dansen, maar vooral ook de opvatting onderuithalen dat schoonheid in de dans gerelateerd zou zijn aan motorische volmaaktheid en perfecte lichamen. Immers, dansers met een beperking kunnen hun publiek evenzeer raken, ontroeren, verbazen en vermaken als andere, professionele dansers dat kunnen, en ze kunnen evengoed excelleren.