A/ZDatumLocatie

Talent On The Move sluit jubileumtournee af in New York

Jaar in jaar uit biedt Holland Dance Festival het spraakmakende danstalent van Codarts Rotterdam – de hotspot voor eigentijdse dans – een landelijk podium. Met trots liet Holland Dance Festival het Nederlandse theaterpubliek dit seizoen alweer voor de tiende keer kennismaken met de in Rotterdam klaargestoomde danstalenten. Deze energieke en kleurrijke topdansers, met de meest uiteenlopende achtergronden, toonden in theaters verspreid door heel Nederland hun passie en hun dromen. Zij namen theaterbezoekers mee op een sprankelende dansreis in een gevarieerd programma van gerenommeerde en aankomende choreografen. Van 19 tot 26 mei 2018 is de internationale groep dansers van Codarts Rotterdam te gast bij de befaamde Ailey School in New York. Een spetterend einde van de jubileumtour!

Op 23 en 24 mei eindigt de jubileumtour van Talent On The Move na 30 voorstellingen in New York. Samen met de Ailey School presenteert Codarts Rotterdam deze twee avonden een zeer gevarieerde avondvullende voorstelling in het Ailey Citigroup Theatre. Op het programma staan choreografieën van o.a. Jiří Kylián, Ton Simons, Stephen Shropshire, Bradley Shelver, Elizabeth Roxas en Marcus Willis.

Codarts Rotterdam@The Ailey School
Deze uitwisseling, waaraan in totaal 30 dansers van beide instituten deelnemen, is gericht op het vernieuwen en versterken van de samenwerkingsrelatie tussen de beide gerenommeerde vakopleidingen voor moderne dans. Met het project ‘Codarts Rotterdam@The Ailey School’ zetten beide scholen zich in om een ​​duurzame en interactieve relatie op te bouwen ten gunste van jonge dansers uit hun opleidingen. Naast de voorstellingen bestaat het één week durende bezoek uit lessen, workshops en discussies. Een unieke kans voor de deelnemende dansers en docenten om kennis uit te wisselen en over te brengen op een zeer geavanceerd niveau.

Het is van het allergrootste belang dat de dansers van de Ailey School de mogelijkheid hebben om op internationaal niveau met andere dansers samen te werken. Codarts Rotterdam is een toonaangevend Europees instituut met een uitstekende staat van dienst.‘ – Melanie Person, directeur Ailey School

Dit project is voor de Codarts-dansers en voor de Codarts-staf belangrijk op diverse niveaus. De unieke en visionaire benadering van dans  door de Ailey School is complementair aan de visie die Codarts heeft  en stelt ons in staat ons perspectief te verruimen. – Caroline Harder, hoofd bachelor Dans bij Codarts Rotterdam

Een week lang krijgen we de mogelijkheid om met studenten van deze internationaal befaamde school samen te werken, ervaringen uit te wisselen en – als hoogtepunt – samen het podium te delen. Omdat de moderne dansstijl in Amerika andere fundamenten heeft als die in Europa, verwacht ik hier zowel een ander bewegingsvocabulaire als nieuwe ritmes, dynamieken en kwaliteiten tegen te komen die mij als danser zullen verrijken.‘ – Celine Wetzels (Nederland), derdejaarsstudent bachelor Dans

Ik kijk ontzettend uit naar dit avontuur, ik voel me bevoorrecht. Ik zie deze reis als een uitdaging om mezelf scherp te houden. Ik wil niet alleen leren van alle ervaringen vanuit mijn eigen perspectief, artistiek en technisch gezien, maar ook vanuit de beleving van collega-dansers en nieuwe docenten.’ – Dovydas Strimaitis (Litouwen), derdejaarsstudent Bachelor Dans

Holland Dance Festival
Al bijna dertig jaar ontsluit Holland Dance Festival de kracht van dans vanuit de overtuiging dat dans mensen met elkaar verbindt. Holland Dance Festival programmeert gedurende het hele jaar vooraanstaande nationale en internationale dansproducties, eigen voorstellingen en grootschalige publieksmanifestaties. Tweejaarlijkse hoogtepunt is het Holland Dance Festival, waarvan de zestiende editie van 25 januari t/m 11 februari 2018 van start gaat. Ook als onderdeel van onderwijs of in de vrije tijd kunnen mensen de kracht, betekenis en veelzijdigheid van dans ervaren. Hiertoe organiseert Holland Dance Festival educatieve activiteiten, projecten, workshops en op maat gemaakte lesprogramma’s voor mensen van alle leeftijden en alle achtergronden. Talentontwikkeling is een belangrijk aandachtspunt in alle activiteiten die Holland Dance Festival organiseert.

Internationaal gezelschap 
Codarts is een in Rotterdam gevestigde internationale hogeschool die hoogwaardig kunstvakonderwijs aanbiedt op het gebied van muziek, dans en circus. De hogeschool voor de kunsten heeft zich ontwikkeld tot één van de meest vooraanstaande instituten voor eigentijdse dans in Europa. Om die reden doen jaarlijks enkele honderden danstalenten auditie bij de dansacademie in Rotterdam. Audities worden niet alleen in Rotterdam gehouden, maar ook in onder meer Frankrijk, Portugal, Spanje, Polen en Italië. Driekwart van de studentenpopulatie is internationaal: circa dertig nationaliteiten zijn vertegenwoordigd in de opleiding.

Codarts Rotterdam@The Ailey School wordt mogelijk gemaakt door o.a.: The Netherland-America Foundation, Kylián Foundation, gemeente Rotterdam en Netherlands Consulate General in New York.