A/ZDatumLocatie
Sacha Grootjans

‘Door de intieme setting krijg je de mens achter de danser te zien’

“Dé ‘place to be’ voor eigentijdse dans.” Zo omschrijven Delia Albertini (21) en Gabriele Rolle (19) Codarts Rotterdam, hun ‘thuishaven’ sinds ze van Italië naar Nederland verhuisden. Samen met andere jonge Codarts-dansers treden de twee in mei op tijdens Holland Dance Festival @ The Grand. Als ‘voorproefje’ gingen ze onlangs op de foto met Raoul Meuwese, die als chef-kok van restaurant Bridges verantwoordelijk is voor de haute cuisine tijdens het event.

Tekst: Astrid van Leeuwen

De vraag of ze zelf ook van eten op hoog niveau houden, wordt met luid gelach beantwoord. “Wat denk je? We zijn Italianen! We zijn dol op heerlijk eten.”

Delia en Gabriele vinden het een prachtig concept: in het monumentale Sofitel Legend The Grand Amsterdam genieten van een diner verzorgd door een Michelinster-chef en tussen de gangen door getrakteerd worden op optredens van de internationale topdanstalenten van Codarts.

Gabriele trad al eerder in intieme setting op, maar voor Delia is het nieuw om midden tussen en op minimale afstand van het publiek te dansen. “Ik stel me zo voor dat je de starende blik van de toeschouwers lijfelijk zult voelen”, zegt ze enigszins gespannen. “Maar het is ook fijn dat je echt contact met hen kunt maken”, aldus Gabriele. “De toeschouwers krijgen op deze manier – anders dan bij een reguliere dansvoorstelling – de kans om veel meer de mens achter de danser te zien. Om oogcontact te maken. Ook voor het publiek lijkt me dat heel interessant.”

Diversiteit

Gabriele is begin van dit seizoen toegelaten tot Codarts Rotterdam, na een dansopleiding in Turijn. Delia startte al een jaar eerder in Nederland. Zij volgde haar opleiding in het Italiaanse Ravenna. Gabriele: “Vergeleken met Italië biedt Nederland heel veel mogelijkheden op het gebied van de eigentijdse dans. De beroemdste choreografen en docenten verzamelen zich hier. Daardoor dansen we bij Codarts dit seizoen onder meer werk van grootheden als Jiří Kylián en Hofesh Shechter.”

Delia: “Codarts is oprecht dé ‘hotspot’ voor de eigentijdse danser. Voordat ik naar Nederland kwam, had ik soms twijfels of dans wel echt mijn ‘ding’ was, maar nu ga ik er helemaal voor. Een nieuw land, een nieuwe mentaliteit: ‘I like it’.” Gabriele: “Codarts staat bovendien voor diversiteit. Iedere danser is anders, we zijn stuk voor stuk persoonlijkheden, afkomstig van over de hele wereld en ieder met onze eigen culturele achtergrond, en juist daardoor kunnen we heel veel van elkaar leren.”

Holland Dance Festival @ The Grand | 8 t/m 11 mei 2019, 19:00, Sofitel Legend The Grand Amsterdam

Holland Dance Festival @ The Grand | 8 t/m 11 mei 2019, 19:00, Sofitel Legend The Grand Amsterdam

Wegens groot succes organiseren Holland Dance Festival en Sofitel Legend The Grand Amsterdam in mei 2019 de derde editie van Holland Dance Festival @ The Grand: een exclusief event waarbij haute cuisine en topdans samenkomen. Het prachtige hotel Sofitel Legend The Grand Amsterdam vormt voor deze voorstelling het decor. In de historische Raadzaal wordt een onvergetelijk diner onder leiding van chef de cuisine Raoul Meuwese geserveerd, terwijl tussen de diverse gangen door prachtige dansoptredens worden gepresenteerd. De voorstelling bestaat uit diverse bijdragen van topchoreografen, gedanst door de dansers van Codarts Rotterdam, de internationale hotspot voor eigentijdse dans.