A/ZDatumLocatie

Yannick, Iris & Rowan vertellen over hun Dance Date avontuur.

Holland Dance Festival organiseert al jaren een uniek talentontwikkelingsproject in Nederland. In vijf regio’s worden audities gehouden met als doel de zoektocht naar een selecte groep ambitieuze amateurdansers die een half jaar lang toewerkt naar een festivalvoorstelling samen met dé choreografen van de Nederlandse dans.

Yannick, Iris & Rowan vertellen over hun Dance Date avontuur.

Yannick Wagenaar
Mijn naam is Yannick Wagenaar en ik ben sinds 2012 werkzaam bij Scapino Ballet. Na één seizoen bij dit gezelschap te hebben gedanst ben ik me gaan inzetten voor danseducatie. Naast mijn werkzaamheden bij Scapino Academy geef ik moderne dans bij verschillende dansopleidingen en ben ik mede-eigenaar van 010 DANCE Programm.

Ik heb enorm zin in Dance Date. Het is voor de dansers een geweldige kans om zo diep in het repertoire van Scapino Ballet te duiken en met het werk van Ed Wubbe aan de slag te gaan. Ondanks dat het grootste gedeelte van de choreografie al vast staat wil ik de dansers veel ruimte geven om zelf te creëren. Door middel van opdrachten die binnen het concept van Le Chat Noir passen wil ik, samen met de dansers een nieuwe versie maken die op hun lijf geschreven staat.

Tijdens de eerste repetities hebben we enkel gewerkt aan het aanleren van het bestaande materiaal. Alle groepsstukken werden behandeld en zoveel mogelijk herhaald. Naast dat het lastig was om de verschillende fragmenten te onthouden, was het ook een uitdaging voor het uithoudingsvermogen. Zelfs wanneer de dansers doorweekt van het zweet waren had ik geen medelijden en moest alles nog een keer gedanst worden. Pas in een later stadium hebben we een rolverdeling en opstellingen gemaakt.

Ook werden er zelf duetten en solo’s gemaakt. Aan de hand van een verhaal of een opdracht gingen de dansers aan de slag. Het was bijzonder om te zien hoeveel creativiteit er uit hen kwam en hoe zij de specifieke bewegingsstijl van Le Chat Noir eigen hebben gemaakt.

Inmiddels is al het materiaal af en zijn we aan het kijken welke volgorde het beste werkt. Met nog 3 repetitieweekenden op de teller is er nog genoeg ruimte om te knippen en plakken. Daarna moet er flink ‘gecleaned’ worden. In februari staat dit stuk als een huis en ik weet zeker dat het een feest is om naar te kijken.

Iris Deenen
Hoi! Ik ben Iris Deenen en ben 17 jaar. Ik dans sinds twee jaar bij de Opstapcursus Dans aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Verder dans ik voornamelijk modern en klassiek. Vandaar dat ik me dan ook vol enthousiasme aanmeldde voor de auditie voor een choreografie in de stijl modern/klassiek door Rutkay Özpinar. Tijdens deze auditie kregen we een dansfrase in de stijl van Rutkay. Het leek me super gaaf om te werken met een professionele choreograaf en dan ook nog optreden tijdens het Holland Dance Festival! Een kans om op te treden laat ik natuurlijk niet aan me voorbij gaan! Verder leek het me een super goede ervaring en zeker een goede voorbereiding op een mogelijke vervolgstudie aan de dansacademie.

Voor de eerste les verwachtte ik dat we direct een stuk dans aan zouden leren en dus gewoon materiaal aangeboden kregen. Het leuke was echter dat we juist begonnen met een klassieke les (wat super fijn is om mee op te warmen) en vervolgens gingen experimenten met bewegingsfrasen en stukjes improvisatie. Daarnaast vertelde Rutkay ons wat de intentie van het verhaal zou worden. Het was een veelbelovend begin en ik kan niet wachten tot de volgende repetitie!

Er zijn nu al een aantal repetities voorbij, en eigenlijk al na de 2e repetitie merkte ik dat de sfeer wat losser werd en we elkaar beter leerden kennen. De groep is erg gevarieerd, veel verschillende leeftijden en opleidingen. Dit maakt het extra leuk en daardoor is iedereen een unieke danser met andere kwaliteiten. Juist omdat bijna niemand elkaar kende, wat het extra leuk. Je gaat een nieuwe uitdaging aan met wie je dezelfde passie deelt. We hebben veel lol met elkaar gehad toen we ballet op Beyoncé muziek gingen doen en kennis gemaakt met elkaars humor.. 🙂

Het choreografieproces is volop bezig en we zijn goed op weg met de choreografie. Rutkay heeft een specifieke, eigen stijl waar ik in het begin nog erg aan moest wennen, maar die ik me nu veel meer eigen kan maken. Rutkay gebruikt in zijn dans verschillende stijlen. De choreografie is erg technisch en heeft klassieke invloeden, ondertussen zitten er wel invloeden van hip hop en floorwork in, wat het super uniek maakt! Wat ik erg leuk vind is dat dit proces op een interactieve manier verloopt. Zo gingen wij als dansers laatst zelf frases dans creëren en vervolgens vermengden we ze samen met Rutkay tot één grote frase. Op deze manier creëren wij (dansers) samen met de choreograaf het stuk. We hebben veel ruimte voor eigen invulling en imput, wat heel leerzaam is en waardoor de choreografie ook een diepgaande betekenis heeft gekregen waar iedereen zich in kan vinden. Ik vind dit vooral gaaf, omdat een proces in het professionele werkveld ook op deze manier verloopt en ik vind het super interessant nu al kennis te kunnen maken met deze manier van werken. Kortom, de repetities verlopen heel soepel, inclusief een hele fijne sfeer :). We hebben een leuk en goed contact met Rutkay en zitten mbt ideeën over de choreografie op één lijn en daardoor gaat het zo goed. Ik ben super benieuwd naar hoe de de laatste repetities en natuurlijk de voorstelling gaan verlopen!

Rowan van den Boomen
Hallo! Ik ben Rowan van den Boomen, 13 jaar ik dans nu vanaf mijn 7e jaar. Ik ben begonnen bij de Hiphop Factory (Tilburg) met popping lessen bij Mark Snels, daarna ben ik begonnen bij Joop van den Ende op de Billy Elliot School daar heb ik 9 maanden bij gezeten. Vandaaruit wist ik het: dansen is mijn LEVEN. Inmiddels heb ik in de musical ‘De Gelaarsde Kat’ gespeeld en zit ik op de dansacademie bij de vooropleiding van Fonty´s. Ik heb aan verschillende dansvoorstellingen meegedaan, zoals 2 jaar geleden bij Minke Elisa Brands, bij zingende beelden, Roosendaal danst en Lloyd Marengo. En nu voor het 2e jaar bij Dance Date van Holland Dance Festival.

Mijn allereerste optreden was in 2015, met choreograaf Lloyd Marengo. In een korte tijd hebben wij een geweldige voorstelling gemaakt waardoor de groep heel hecht was geworden, ik heb er een geweldige tijd gehad en ontzettend veel geleerd, vandaar dat ik nu super blij ben dat ik weer mee mag gaan dansen, maar nu samen met mijn vriend Tommy Heeffer en andere dames. Inmiddels hebben wij samen al veel gedanst onder de naam Mindfull.

Wij hebben een leuke groep waarin iedereen elkaar helpt en tips geeft als iets niet lukt en we motiveren elkaar ook als het even tegen zit. De samenwerking met de choreograaf gaat ook goed. Ze helpen je goed bij dingen als het even niet lukt en als het al wel lukt dan geven ze je tips over hoe je die beweging er mooier uit kunt laten zien.