fbpx
A/ZDatumLocatie

Holland Dance Festival 2020

De zeventiende editie van het Holland Dance Festival vindt plaats in januari en februari 2020. Gedurende drie weken staat Den Haag volledig in het teken van de internationale dans. In totaal zijn in deze periode zo’n vijftig voorstellingen van over de hele wereld in de Haagse theaters te zien, die samen het universele karakter en de enorme rijkdom en veelzijdigheid van de dans onderstrepen. Een groeiend aantal van de festivalproducties is bovendien ook in Amsterdam en Delft te zien én deze komende editie voor het eerst eveneens in Tilburg.

Een programma vol primeurs
Het festival brengt ook in 2020 weer vooral primeurs voor Nederland en presenteert gezelschappen en dans-kunstenaars die anders niet in ons land te zien zouden zijn. Voor iedereen is er iets nieuws te ontdekken of juist te herkennen. Rondom het programma wordt een keur aan (hotel)arrangementen, dansdiners en workshops aangeboden, afgestemd op de uiteenlopende voorkeuren en financiële mogelijkheden van de bezoeker. De combinatie van kwalitatief hoogstaande voorstellingen en speciale evenementen en arrangementen maakt een bezoek aan de danshoofdstad van Nederland onvergetelijk.

Absolute hoogtepunten zijn bijvoorbeeld het langverwachte Nederlandse debuut van Compagnie Hervé Koubi en de gerennomeerde Batsheva Dance Company, die na het wereldwijde succes van Ohad Naharins Sadeh 21 nu terugkeert met de nieuwe productie Venezuela. Ook de Duitse Gauthier Dance/Dance Company Theaterhaus Stuttgart weet ongetwijfeld jong en oud te raken met het heel dynamische Classy Classics, waarmee het festival ditmaal op 22 januari zal openen.

Urban-dansers
Een rode draad in deze editie vormen de makers die hun eigen culturele achtergrond of eeuwenlange tradities als uitgangspunt nemen. De Franse choreograaf Hervé Koubi gaat bijvoorbeeld met een indrukwekkende cast van urban-dansers uit Algerije en Burkina Faso in Ce que le jour doit à la nuit op ontdekkingsreis naar zijn geschiedenis als zoon van Algerijnse immigranten. De twaalf mannelijke dansers verrichten bijna het onmogelijke: ze spinnen rond op één arm om vervolgens moeiteloos over te schakelen naar de andere arm en ze duiken horizontaal over het toneel om dan in de lucht om hun as te draaien.

Compagnie Hervé Koubi | Ce que le jour doit à la nuit

Compagnie Hervé Koubi | Ce que le jour doit à la nuit

De verrichtingen van de twaalf mannelijke dansers in Ce que le jour doit à la nuit raken gevaarlijk dicht aan het onmogelijke. In een wervelende en fascinerende ‘tussenwereld’ waarin Oost en West samenkomen, brengt Koubi alle denkbare dansstijlen samen – van streetdance tot aan de duizelingwekkende dans van de derwisjen.

Lees meer

Buigen
Dans in Korea kent een eeuwenlange traditie en Zuid-Korea heeft zelfs een van de meest levendige hedendaagse dansscenes ter wereld. Choreografe Jeon Misook is hier een beroemd voorbeeld van. Zij brengt de voorstelling Bow over de Aziatische traditie van het buigen. De bewegingstaal die ze in haar voorstellingen gebruikt, lijkt op het eerste gezicht vertrouwd en afgeleid van de klassieke dans, maar is ook beïnvloed door Aziatische vechtsporten en traditionele gebaren. De voorstelling zal na het festival in heel Nederland te zien zijn.

Jeon Misook Dance Company | Bow

Jeon Misook Dance Company | Bow

De Koreaanse choreograaf Jeon Misook maakt haar Nederlandse debuut met de alom geprezen voorstelling Bow, waarin de Aziatische gewoonte om elkaar met een kleine buiging te begroeten centraal staat. Binnen haar gezelschap omringt de Koreaanse zich met virtuoze dansers, van wie ze de fysieke grenzen keer op keer verlegt.

Lees meer

Meesterwerken in het Zuiderstrandtheater
Naast Nederlands Dans Theater maken drie andere grote gezelschappen hun opwachting op het belangrijkste danspodium van Den Haag, het Zuiderstrandtheater. Gauthier Dance/Dance Company Theaterhaus Stuttgart, Batsheva Dance Company en het Italiaanse Aterballetto zullen naar verwachting volle zalen trekken.

De hitproductie van Gauthier Dance/Dance Company Theaterhaus Stuttgart, Classy Classics is een bruisende viering van de hedendaagse dans. Vijf eigentijdse ‘klassiekers’ zijn in één programma samengebracht.

Na bijna dertig jaar is hij afgetreden als artistiek leider, maar als huischoreograaf bepaalt Ohad Naharin nog steeds het artistieke gezicht van de wereldvermaarde Batsheva Dance Company uit Israël. Met veel trots presenteert het Holland Dance Festival in samenwerking met ITA de Nederlandse première van zijn jongste meesterwerk, Venezuela. Naharin en zijn fenomenale dansers onderzoeken op muziek die varieert van Gregoriaanse zang tot rap zowel de dialoog als het conflict tussen beweging en haar betekenis.

Ateralletto uit het Italiaanse Reggio Emilia weet beroemde choreografen van over de hele wereld aan zich te binden. Het gezelschap komt terug naar Holland Dance Festival met een zinderende Triple Bill, bestaande uit Wolf van Israëliër Hofesh Shechter, Bliss van Zweed Johan Inger en van Duitser Philippe Kratz.

Ode aan Kylián
Het vieren van zestig jaar Nederlands Dans Theater zonder Kyliáns werk is simpelweg onmogelijk. Sometimes, I wonder is een avond die volledig wordt opgedragen aan een van de meest diepzinnige en toonaangevende kunstenaars van Nederlands Dans Theater. Zijn creatieve visie heeft het gezelschap naar ongekende hoogten gebracht. Het programma omvat Claude Pascal, Vanishing Twin en het wereldwijd bejubelde Belle Figura.

Gauthier Dance/Dance Company Theaterhaus Stuttgart | Classy Classics

Gauthier Dance/Dance Company Theaterhaus Stuttgart | Classy Classics

De zeventiende editie van het Holland Dance Festival opent feestelijk en in stijl met Classy Classics, een recente hitproductie van een van de grote publieksfavorieten van eerdere festivaledities: het Duitse Gauthier Dance/Dance Company Theaterhaus Stuttgart. Verwacht ondanks de ‘tongue-in-cheek’-titel geen zwierige balletavond. Classy Classics is een bruisende viering van de hedendaagse dans, waarbij vijf eigentijdse ‘klassiekers’ in één programma zijn samengebracht.

Classy Classics wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank.

Lees meer
Aterballetto | Triple Bill

Aterballetto | Triple Bill

De groep uit Reggio Emilia weet beroemde choreografen van over de hele wereld aan zich te binden en trad al eerder met veel succes op tijdens het Holland Dance Festival. Nu komt het gezelschap terug naar Nederland met een zinderende triple bill, bestaande uit Wolf van Israëliër Hofesh Shechter, Bliss van Zweed Johan Inger en O van Duitser Philippe Kratz.

Lees meer