fbpx
A/ZDatumLocatie

Acosta Danza | 100% Cuban

Data & Tickets

“Beg, borrow or steal a ticket for Acosta’s exhilarating Cuban trip. Fly to Cuba if you miss them here – Evening Standard”

‘De grootste danser van zijn generatie’. Die bijnaam kreeg Cubaan Carlos Acosta in de jaren dat hij bij het Britse Royal Ballet danste en als gastsolist over de hele wereld optrad. Inmiddels heeft Acosta afscheid van het balletpodium genomen, maar hij treedt – zoals in dit festival – nog altijd op in het eigentijdse dansrepertoire en leidt daarnaast twee vooraanstaande gezelschappen: het Birmingham Royal Ballet en het door hemzelf opgerichte, unieke Acosta Danza. Uniek omdat Cuba de inspiratiebron is van álles wat het gezelschap doet en laat zien. De uitzonderlijk getalenteerde dansers zijn allen Cubanen (Acosta startte in 2017 ook een eigen school in Havana), het gezelschap biedt kansen aan zowel bekende als jonge Cubaanse choreografen en de internationale choreografen die Acosta uitnodigt, wordt gevraagd om zich door de Cubaanse cultuur te laten inspireren. Acosta Danza vierde inmiddels successen door heel Europa, Amerika en Azië, maar het is voor het eerst dat de groep nu in Nederland te zien is.

Tussen schemer en dageraad
Met 100% Cuban is Acosta Danza nu al een van de te verwachten hoogtepunten van deze achttiende editie van het Holland Dance Festival. Het programma telt twee premièreballetten van Cubaanse choreografen: Hybrid van Norge Cedeño Raffo en Liberto van Raúl Reinoso. Het laatste werk onderstreept in een mix van fictie, mythologie en werkelijkheid het recht van ieder individu om zijn eigen pad te kiezen, en vormt daarmee een aanklacht tegen voorbije én moderne vormen van slavernij.

Choreograaf Alexis Ferández, eveneens van Cubaanse afkomst, deelt in zijn De Punta a Cabo, gemaakt voor het complete dansersensemble, zijn gedachtes en gevoelens over het huidige Havana. Dit tegen de achtergrond van de beroemde Malecón-boulevard, waar alle facetten van het Cubaanse leven voel- en zichtbaar zijn.

Tot slot in 100% Cuban ook een creatie van de gevierde Zweedse choreograaf Pontus Lidberg: Paysage, Soudain, la nuit. Het beroemde Cuban Landscape with Rumba van de Cubaanse componist Leo Brouwer (artiestennaam voor Juan Leovigildo) inspireerde Lidberg en tweede componist Stefan Levin tot een ‘viering van de jeugd tussen schemer en dageraad’. Het toneelbeeld is een installatie, getiteld Vientos, van de Cubaanse beeldend kunstenaar Elizabet Cerviño.

Impressie van de voorstelling

Data & Tickets

Prijs Datum Begintijd Locatie Bestellen
vanaf € 20,- Vr. 18 February 2022 20:15 Amare, Den Haag
vanaf € 20,- Za. 19 February 2022 20:15 Amare, Den Haag