fbpx
A/ZDatumLocatie

An evening with Carlos Acosta

Data & Tickets

“Carlos heeft die zeldzame wow-factor.”

De Cubaan Carlos Acosta is een van de grootste internationale balletsterren van de afgelopen decennia. Hij was jarenlang ‘principal guest artist’ bij het Britse Royal Ballet en trad daarnaast op met talloze prestigieuze balletgezelschappen, zoals bijvoorbeeld het Ballet de l’Opéra National de Paris, American Ballet Theatre en het Bolsjoi Ballet in Moskou. In 2016 nam hij afscheid van The Royal Ballet – waarbij hij een meer dan twintig minuten durende staande ovatie kreeg – maar nog altijd treedt hij regelmatig op, de laatste jaren wel enkel nog in het eigentijdse repertoire. Daarnaast startte hij in zijn geboorteland Cuba een eigen gezelschap, Acosta Danza, dat later tijdens dit festival optreedt, en is hij sinds begin 2020 artistiek directeur van het Birmingham Royal Ballet. 

Gevarieerde mixed bill en live interview
Slechts één keer eerder was Carlos Acosta in Nederland te zien: in 1997 gasteerde hij bij Het Nationale Ballet in Notenkraker & Muizenkoning. Nu, 25 jaar later, danst hij in het achttiende Holland Dance Festival een gevarieerde ‘mixed bill’ van creaties van de Cubaanse choreograaf Raúl Reinoso en van twee van de meest vooraanstaande choreografen van deze tijd: de Vlaams-Marokkaanse Sidi Larbi Cherkaoui en de Brit Russell Maliphant. Na afloop van het dansprogramma gaat Samuel Wuersten, algemeen en artistiek directeur van Holland Dance Festival, op het podium van Theater aan het Spui in gesprek met Carlos Acosta.  

Een vreemdeling op onbekend terrein
An Evening with Carlos Acosta gaat van start met Nosotros, dat, in de woorden van choreograaf Raúl Reinoso, handelt over ‘de tussenpozen in een relatie’. Op een compositie voor piano en cello van José Víctor Gavilondo Peón schetst het duet – dat bij eerdere uitvoeringen zowel door een man en vrouw als door twee mannen werd gedanst – de onenigheden en overeenkomsten, de frustraties en de lichtpunten binnen de liefde. 

Het tweede duet, Mermaid van Sidi Larbi Cherkaoui, verbeeldt een ontroerende ontmoeting tussen twee ‘vreemden’. Nadat Cherkaoui eerder zijn choreografie Faun bij Acosta Danza had ingestudeerd, wilde hij opnieuw een werk rond een mythologisch wezen creëren. Maar in plaats van letterlijk een zeemeermin te portretteren, laat hij de danseres (bij de première de hedendaagse danseres Marta Ortega) op spitzen dansen. Als een vis die op het droge probeert te komen, of een vreemdeling die arriveert op onbekend terrein, zoekt de ‘zeemeermin’ hulp en begeleiding, die ze vindt in de gedaante van Carlos Acosta.  

Als een wervelende derwisj
De derde choreografie in dit programma, Russell Maliphants veelgeprezen solo Two, werd oorspronkelijk gecreëerd voor Dana Fouras in 1997, maar werd vooral beroemd door de uitvoering door sterballerina Sylvie Guillem, in wier voetsporen Carlos Acosta nu dus treedt. De danser in Two is aanvankelijk gevangen in een kleine doos van licht. Met toenemende intensiteit herhaalt zij/hij dezelfde bewegingsfrasen met armen, schouders en hoofd. Wanneer de beat van Andy Cowtons geluidsscore inzet, werkt de choreografie naar een hoogtepunt toe, waarbij de danser als een wervelende derwisj ronddraait, terwijl de handen en voeten oplichten in een betoverende waas van licht. Het lichaam van de danser lijkt, zo schreef een recensent, als het ware te verdampen in de draaikolk. Carlos Acosta: “Two illustreert op uiterst krachtige wijze de chemie die mogelijk is tussen beweging, muziek en licht.” 

“Acosta himself takes to the stage for Mermaid – a duet created by Sidi Larbi Cherkaoui, performed with principal Marta Ortega (..) It’s a masterclass in looking out of control while maintaining a steely rigour of movement – and Acosta, always the most sublime of partners, is a perfect foil. The richness of Larbi’s choreography is (..) made touchingly real by Acosta’s despair, compassion and hope. It’s a lovely piece – and the highlight of the evening”

“It’s fascinating to see Russell Maliphant’s Two on Acosta’s body (..) his energy is carefully concentrated, not exploded outwards, but held close like precious breath. It’s an illustration of a mature, thoughtful dancer, who holds great magnetism and authority but doesn’t need to shout about it” – The Guardian

Impressie van de voorstelling

Data & Tickets

Prijs Datum Begintijd Locatie Bestellen
vanaf €27,- Za. 05 February 2022 20:30 Theater aan het Spui, Den Haag Bestel Tickets
vanaf €27,- Zo. 06 February 2022 17:00 Theater aan het Spui, Den Haag Bestel Tickets