A/ZDatumLocatie

Celebrating Kylián! | No. 5 The Norwegian National Ballet

Celebrating Kylián! | No. 5 The Norwegian National Ballet

“Zes prominente werken uit Kyliáns zwart-witperiode in één programma”

Van de vele bloeiperioden die Jiří Kyliáns lange carriere omvat, is zijn ‘zwartwitperiode’ een absoluut hoogtepunt. In deze periode verfijnde hij zijn eerdere romantische, wervelende, meer barokke stijl tot een ingetogen danspoëzie. Dit resulteerde in een serie kleinschaligere, abstracte en wonderschone dansstukken, waarin hij, tegen een veelal donker decor, op ingenieuze wijze de ruimte bespeelt en door het gebruik van een meer sobere danstaal alle aandacht richt op de menselijke expressie en het samenspel met de muziek.

Tijdens Celebrating Kylián! danst het Noorse Nationale Ballet de zes prominente werken uit Kyliáns zwart-witperiode in één programma: No More Play, Petite Mort, Sarabande, Falling Angels, Sweet Dreams, Sechs Tänze. Een unieke combinatie van choreografieën die tot nu toe door geen enkel ander gezelschap dan Nederlands Dans Theater is uitgevoerd.

Het Noorse Nationale Ballet was ook nog niet eerder in Nederland te zien. Het gezelschap werd in 1958 opgericht en al sinds Kylián er in de jaren tachtig Symphony in D instudeerde, bestaat er een nauwe band tussen hem en het gezelschap, dat tegenwoordig onder leiding staat van voormalig balletsoliste Ingrid Lorentzen. Zij danste voorheen zelf ook in Kyliáns choreografieën en is zeer vereerd dat de meesterchoreograaf haar gezelschap zelf verzocht heeft om de zwart-witballetten te dansen. “Door de jaren heen hebben wij een intense samenwerking opgebouwd, waarbij ons gezelschap steeds opnieuw door hem is uitgedaagd en zich gaandeweg, in lijn met zijn oeuvre, verder heeft verfijnd en ontwikkeld. De rijkdom en diversiteit van dat oeuvre hebben een belangrijk stempel gedrukt op elke danser die de kans had om zijn dansmateriaal te onderzoeken en er uiting aan te geven.”

Impressie van de voorstelling

Data & Tickets

Titel Start datum Eind datum Begintijd Locatie Bestellen
Za. 25 november 2017 Za. 25 november 2017 20:00 Zuiderstrandtheater, Den Haag Sorry, deze voorstelling is uitverkocht
Zo. 26 november 2017 Zo. 26 november 2017 15:00 Zuiderstrandtheater, Den Haag Helaas, deze datum ligt in het verleden