fbpx
A/ZDatumLocatie

Compagnie 21 | No Bodies

Foto: Reinier de Vlaam

“Zonder fluwelen handschoen de confrontatie met het onbekende aangaan”

Sinds kort is Nederland een nieuw inclusief dans- en theatergezelschap rijker: Compagnie 21 |Theaterwerkplaats Tiuri, dat, onder leiding van choreograaf Jordy Dik, op organische wijze verschillende werelden wil samenbrengen. In deze achttiende editie van het Holland Dance Festival kunt u kennismaken met dit verfrissend nieuwe gezelschap en zijn eerste, succesvolle productie No Bodies. De harde kern van Compagnie 21 bestaat uit mensen met een beperking die al jaren worden opgeleid bij Theaterwerkplaats Tiuri. Compagnie 21 biedt hun de kans om de professionele theaterwereld te laten zien wat zij in huis hebben. “Op die manier”, zo propageert de groep, “komen we samen in beweging. Een beweging die groter is dan onszelf.”

Kans op een nieuw gezicht
In No Bodies gaan de dansers van Tiuri samen met professionele dansers en live muzikanten de zoektocht aan naar wie zij willen, kunnen en mogen zijn. Alleen en samen. Op het toneel, maar juist ook in de echte wereld. Zonder fluwelen handschoen zoekt Compagnie 21 de confrontatie op met het onbekende. Juist hetgeen dat normaal onzichtbaar en daarmee onbekend blijft, wil het gezelschap, voelbaar maken. “Dan krijgt alles vanzelf een kans op een nieuw gezicht.”

Niet gezien en onbegrepen
De titel No Bodies is een tweeledige verwijzing naar bovengenoemde zoektocht. De makers proberen het lichaam te deconstrueren tot een geen-lichaam. Tot een niemand. Een onherkenbaar lijf zonder identiteit. Bovendien is een ‘nobody’ iemand die buiten de samenleving valt. Die wordt weggestopt en die zich niet gezien of begrepen voelt. Deze twee elementen worden versterkt door het decor; een levensgrote doorzichtige muur van plexiglas die de performers scheidt van het publiek. Een visuele muur die metafoor staat voor de afstand die er toch zo vaak is tussen mensen. Een muur die vóór de coronacrisis is bedacht en die alleen nog maar meer betekenis heeft gekregen door hoe de wereld is veranderd.

Veelbelovende reis
Theaterwerkplaats Tiuri werd in 2003 opgericht en heeft de basis gelegd voor professionele talentontwikkeling van bijzonder, maar vaak nog onzichtbaar talent. Met de oprichting van Compagnie 21 slaat Tiuri, bestaande uit dansers met en zonder verstandelijke beperking, zijn vleugels uit en gaat op een veelbelovende reis. Een reis die hopelijk de hoognodige verandering binnen het Nederlandse theaterlandschap teweeg zal brengen.

Choreograaf Jordy Dik: “De spelers van Tiuri laten van nature zo’n filterloze en diepe laag van zichzelf zien, dat zij de professionals dwongen om dit ook te doen. Dit resulteerde in een zichtbare versterking die de ontmoeting tussen Tiuri en de professionele gastdansers en -muzikanten alleen maar bekrachtigde.”

De verwachting is dat er extreem harde wind komt, dus deze voorstelling op vr 18 feb gaat helaas NIET door. Als u kaarten heeft gekocht voor vr 18 feb, dan is het misschien mogelijk om op za 19 feb deze voorstelling alsnog te bezoeken. Wilt u ons laten weten of u dat wilt via de mail: tickets@holland-dance.com

 

Impressie van de voorstelling

Data & Tickets

Prijs Datum Begintijd Locatie Bestellen
€ 22,- Vr. 18 February 2022 19:00 Korzo theater, Den Haag Sorry, deze voorstelling is uitverkocht
€ 22,- Za. 19 February 2022 19:00 Korzo theater, Den Haag Helaas, deze datum ligt in het verleden