fbpx
A/ZDatumLocatie

Dance On Ensemble | Works in Silence

foto: Jubal Battisti

“Works in Silence wordt niet begeleid door muziek, maar door het ritme van hoorbare stappen. De dansers moeten nauwkeurig naar elkaar luisteren om alles te laten werken. De manier waarop het kruisen en kriskras door elkaar heengaan hen van geluk vervult wordt overgebracht op het publiek. De tijd vliegt. - Taz.de”

Works in Silence biedt een unieke inkijk in het vroege werk en de artistieke ontwikkeling van een van de belangrijkste choreografen van de twintigste eeuw: de ‘grand old lady’ van de Amerikaanse moderne dans Lucinda Childs. Ty Boomershine – langdurig als danser verbonden aan Childs’ gezelschap en sinds 2019 artistiek leider van het Duitse 40+-ensemble Dance On – wist haar te strikken voor dit bijzondere samenwerkingsproject.  

Immense invloed op generaties choreografen
De zes geselecteerde choreografieën uit het uitgebreide repertoire van Childs zijn zowel fascinerend vanwege hun zeldzaamheid als vanwege hun grote belang voor de internationale dans en immense invloed op generaties choreografen. De werken waren in de jaren 70 te zien in musea, kerken en in de openbare ruimte en de meeste zijn sindsdien nauwelijks of zelfs niet meer uitgevoerd. Childs elimineerde in deze choreografieën rekwisieten, objecten, het gesproken woord, symbolische beweging – alle kenmerken van het befaamde tijdperk van het Judson Dance Theater – en koos ervoor om zich in plaats daarvan puur te richten op de beweging van het lichaam door de ruimte. Vertrekkend vanuit wat voor haar de basis van beweging is – het lopen – en van lopen naar het veranderen van richting, naar huppelen, naar springen. Oftewel het, volgens haar visie, in dans illustreren van de evolutie van beweging.  

Kwetsbaarheid en menselijkheid
De werken geven uitdrukking aan kwetsbaarheid en menselijkheid, in stilte uitgevoerd door de uitzonderlijke dansers van het Dance On Ensemble die ieder met hun eigen rijke geschiedenis, achtergrond en kennis de grote waarde van ervaring illustreren. Childs: “Door het wegstrepen van alle kunstmatigheid en theatraliteit, wordt de schoonheid en waarheid van wijsheid geconfronteerd, gedeeld, en blootgelegd.” 

Excellentie van de oudere danser
Het Dance On Ensemble werd in 2015 opgericht als onderdeel van een omvangrijk project om de artistieke excellentie van de oudere danser te vieren en de relatie tussen dans en leeftijd zowel op het podium als daarbuiten te verkennen. De groep maakte in 2016 zijn Nederlandse debuut tijdens het Holland Dance Festival en was ook in de festivaleditie van 2018 te zien. In samenwerking met internationaal gerenommeerde choreografen en regisseurs – naast Lucinda Childs onder meer Deborah Hay, Jan Martens en Rabih Mroué – ontwikkelde Dance On de afgelopen jaren een repertoire van grensverleggende en uitdagende hedendaagse dansproducties. De dansers van het ensemble variëren in leeftijd van 43 tot 71 jaar en hebben allen een lange, succesvolle carrière achter de rug bij internationaal vooraanstaande gezelschappen als Lucinda Childs Dance, Ballett Frankfurt, Martha Graham Dance Company, Nederlands Dans Theater, Hamburg Ballett en Cullberg Ballet. 

“Dance On biedt nieuwe blik op de nog altijd frisse avant-garde van weleer” – Het Parool 

 

De verwachting is dat er extreem harde wind komt, maar deze voorstelling op vr 18 feb gaat toch door. Mocht u niet naar het theater kunnen komen vanwege de weersomstandigheden, dan is er een mogelijkheid dat u op za 19 feb deze voorstelling nog kunt bezoeken. Wilt u ons dat laten weten via de mail: tickets@holland-dance.com

Impressie van de voorstelling

Data & Tickets

Prijs Datum Begintijd Locatie Bestellen
Vanaf € 18,- Vr. 18 February 2022 19:30 Theater aan het Spui, Den Haag Sorry, deze voorstelling is uitverkocht
Vanaf € 18,- Za. 19 February 2022 19:30 Theater aan het Spui, Den Haag Helaas, deze datum ligt in het verleden