fbpx
A/ZDatumLocatie

Film: CUNNINGHAM

“Merce Cunningham wilde geen avant-gardist genoemd worden, maar simpelweg ‘danser'.”

De documentaire CUNNINGHAM (2020) is een eerbetoon aan een van ’s werelds grootste moderne danskunstenaars: de legendarische Amerikaanse danser en choreograaf Merce Cunningham. De Russisch-Amerikaanse filmmaakster Alla Kovgan combineert in haar film de filosofie en het levensverhaal van Merce Cunningham tot een oogstrelende reis door zijn creatieve brein. Ze volgt zijn artistieke evolutie gedurende drie decennia van risico en ontdekking (1944-1972), van zijn vroege jaren als een ploeterende danser in het naoorlogse New York tot zijn opkomst als een van ’s werelds meest visionaire en invloedrijke choreografen. Met monologen en interviews met Cunningham en de mensen met wie hij werkte, archiefbeelden en dansfragmenten. Het resultaat is een adembenemende explosie van dans, muziek en nooit eerder vertoond filmmateriaal.  

Blijvende invloed
Merce Cunningham (1919-2009) wilde geen avant-gardist genoemd worden, maar simpelweg ‘danser’. De interpretatie ervan liet hij aan de toeschouwer, voor hem was dansen een kwestie van ‘mensen die op verschillende manieren bewegen’. Met intense energie en nieuwsgierigheid onderzocht hij de grenzen en mogelijkheden van het menselijk lichaam, met elementen uit de klassieke en moderne dans. Ook wilde hij verschillende kunstvormen in een nieuwe context plaatsen, in nauwe samenwerking met mensen als componist John Cage (ook zijn levenspartner) en kunstenaars Robert Rauschenberg en Andy Warhol, die beiden aan de wieg van de Amerikaanse popart-beweging stonden. Met zijn verhaal, zijn ideeën en innovatieve gebruik van technologie, beïnvloedt Cunningham nog steeds nieuwe generaties dansers, kunstenaars en choreografen.  

Duur: ‎ 93 minuten
Genre: Documentaire
Taal: Engels
Ondertiteling: Nederlands 

Tip
Met nagesprek met Robert Swinston. Hij was jarenlang de rechterhand van Merce Cunningham en gaf tijdens de laatste wereldtournee leiding aan de Merce Cunningham Dance Company.  

 

Impressie van de voorstelling

Data & Tickets

Prijs Datum Begintijd Locatie Bestellen
€ 10,50 Do. 10 February 2022 17:00 Filmhuis, Den Haag Helaas, deze datum ligt in het verleden