fbpx
A/ZDatumLocatie

Film Yuli

Data & Tickets
Yuli - Directed by Iciar Bollain.

“ Ontroerende en verfrissende ‘biopic’ over Carlos Acosta”

Icíar Bollaíns film Yuli (2018) vertelt het levensverhaal van de Cubaanse balletdanser Carlos Acosta, algemeen beschouwd als een van de grootste dansers van zijn generaties. De regisseur baseert zich hiervoor deels op Acosta’s autobiografie No Way Home uit 2008, en gebruikt de creatie van Acosta’s ballet Tocororo – gemaakt voor Acosta Danza – als raamwerk om het verhaal te vertellen. Daarbij richt de film zich vooral op twee nauw aan elkaar verbonden lijnen: Acosta’s relatie met zijn vader Pedro en zijn relatie met zijn vaderland Cuba. 

 Getalenteerd straatschoffie
Havana in de jaren tachtig: de rebelse Yuli – zoals vader Acosta zijn zoon naar een dappere Indiaanse strijder noemt – heeft de schoolbanken altijd weten te vermijden en dreigt, ondanks zijn grote danstalent, uit te groeien tot een straatschoffie. In de hoop op een beter leven stuurt vader Pedro zijn getalenteerde zoon naar de nationale balletacademie van Cuba. Tegen zijn zin in en ondanks grote weerstand wordt Yuli uiteindelijk toch gegrepen door de wereld van het dansen. Het blijkt het begin van een legendarische carrière. Yuli groeit uit tot een van de grote sterren van het Britse Royal Ballet, waar hij onder meer als eerste donkere danser ooit de rol van Romeo vertolkt. 

 Gouden medaille
De ontroerende en verfrissende ‘biopic’ van Bollaín en scenarioschrijver Paul Laverty vertelt – bewust – niet in alle gevallen de letterlijke historische waarheid. “Dit is niet gebeurd, maar dat betekent niet dat het niet waar is”, zegt Acosta ter illustratie daarvan in het begin van Yuli tegen zijn dansers. Acosta speelt zichzelf in de film; twee jongere acteurs verbeelden hem als kind (Edilson Manuel Olbera Nuñez) en tiener (danser Keyvin Martínez). De film bevat ook historische ‘footage’, zoals van Acosta’s deelname aan de prestigieuze Prix de Lausanne, waar hij op zestienjarige leeftijd de gouden medaille won met een variatie uit Don Quichot 

Duur: 108 minuten
Genre: drama/arthouse
Taal: Spaans
Ondertiteling: Nederlands 

Tip
Te combineren met de voorstelling ‘An evening with Carlos Acosta’ in Theater aan het Spui. 

Impressie van de voorstelling

Data & Tickets

Prijs Datum Begintijd Locatie Bestellen
Binnenkort in de verkoop Za. 05 February 2022 16:30 Filmhuis, Den Haag
Binnenkort in de verkoop Zo. 06 February 2022 14:30 Filmhuis, Den Haag