fbpx
A/ZDatumLocatie

Gandini Juggling | LIFE – A love letter to Merce Cunningham

“Wat als Merce Cunningham was gaan jongleren?”

Wie van dans houdt en actief is op social media, heeft ze vast al eens voorbij zien komen: de fabuleuze dansers/artiesten van het Londense circusgezelschap Gandini Juggling. Niet alleen beheersen ze de kunst van het jongleren tot in uiterste perfectie, hun producties zijn ook van hoog artistiek niveau. Daarbij laten ze zich regelmatig inspireren door grootheden uit de danswereld. Zo baseerden ze zich voor SMASHED, de voorstelling die de groep wereldfaam bezorgde, op het oeuvre van een van de belangrijkste choreografen van de twintigste eeuw: de Duitse Pina Bausch. Voor 2022 staat een nieuwe duik in het internationale danserfgoed op stapel: LIFE, een ‘liefdesverklaring’ aan Merce Cunningham (1919-2009), een van de iconen van de Amerikaanse moderne dans. Geleid door een radicale benadering van ruimte, tijd en technologie ontwikkelde Cunningham een unieke stijl en een techniek die de bijna grenzeloze mogelijkheden van de menselijke beweging belicht. 

Een uitweg naar een andere wereld
Over het idee voor deze nieuwe voorstelling en hun fascinatie voor Cunningham zeggen Gandini Juggling-oprichters Sean Gandini en Kati Ylä-Hokkala: “Al drie decennia lang kijken we naar en laten we ons laten inspireren door het werk van Cunningham. In ons achterhoofd was er altijd de prikkelende gedachte: wat zou er gebeurd zijn wanneer Merce jongleren had gechoreografeerd? En is het mogelijk om iets te creëren dat, hoewel duidelijk geworteld in het Cunningham-universum, een uitweg biedt naar een andere wereld? Iets nieuws dat de essentie van het origineel behoudt, iets wat niet zou hebben bestaan zonder de bron, maar dat tegelijkertijd ook zijn eigen bestaansreden heeft?” 

LIFE wordt, zeggen de twee, een poging om deze en andere vragen te beantwoorden. Ze kunnen daarbij rekenen op de goedkeuring en ondersteuning van de Cunningham Trust en werken in de voorbereiding van de productie samen met enkele oud-dansers van de legendarische Merce Cunningham Dance Company. 

Optredens in meer dan vijftig landen
Gandini Juggling, opgericht in 1992, viert de jongleerkunst in al haar facetten. De groep verkent niet alleen wat jongleren is, maar vooral ook wat jongleren kan zijn. Het gezelschap bestaat uit een virtuoze kerngroep van jongleurs die per productie wordt uitgebreid met specialisten in diverse genres. Inmiddels heeft Gandini Juggling ruim vijfduizend keer opgetreden in meer dan vijftig landen wereldwijd. 

“Be dazzled by the skill of this fruity juggling group (…) hurry along and have a smashing time too” – Evening Standard  

“Here, juggling becomes flights of inspired poetry, musical choreography with strong dance elements, crazy-comedy surrealism, breathtakingly dexterous virtuosity, darkly absurdist drama. Gandini opens windows in the mind” – The New York Times 

Impressie van de voorstelling