fbpx
A/ZDatumLocatie

Stuttgarter Ballett | One of a Kind

Data & Tickets

“One of a Kind biedt een zeldzame kans om een avond lang te genieten van de danskunst van meesterchoreograaf Jiří Kylián. ”

Met trots presenteren het Holland Dance Festival en de Kylián Productions het wereldberoemde Stuttgarter Ballett, dat exclusief met One of a Kind in Amare Den Haag te zien is.

“Hoe kan een individu bestaan in een groep van andere individuen?” Dat is de vraag die Jiří Kylián onderzoekt in One of a Kind. In One of a Kind geeft hij ons poëtische, hypnotiserende dans die aanzet tot emoties en reflectie. Is er ruimte voor het individu in de veelheid van de massa? Maar tegelijkertijd: Wie zijn wij zonder anderen? One of a Kind is in 1998 in opdracht van de Nederlandse overheid gemaakt ter gelegenheid van de 150tigste verjaardag van de Nederlandse Grondwet. Net als de grondwet zelf, is dit werk van grote en tijdloze betekenis.

One of a Kind is een van de weinige avondvullende werken in Kylián’s oeuvre.  Het omvat het hele spectrum van Kylián’s choreografische vocabulaire, van wild en dierlijk tot teder en elegisch, van sneller dan menselijk mogelijk tot slow motion, van fragiel en ingewikkeld tot spectaculair en virtuoos. Vrouwen en mannen dansen als volstrekte gelijken en toch is hun ontmoeting doortrokken van een subtiele erotiek. Kylián creëert poëtische, hypnotiserende beelden die emotionele diepten in de toeschouwer aanboren en aanzetten tot complexe denkprocessen en reacties.

One of a kind is een werk, waarvoor de componist Brett Dean een soundscape ontwikkelde. Zijn inspiratie komt van diverse muzikale stijlen, zoals de 16de -eeuwse a capella polyfonie van Gesualdo, avant-garde muziek van John Cage en Inuit zang door Tibetaanse monniken. De compositie maakt ook gebruik van Afrikaanse percussie, vogelgezang uit Dean’s geboorteland Australië en de klaagzang uit Benjamin Brittens Eerste cellosuite.

Voor het eerst in meer dan 40 jaar treedt in april 2023 het wereldbefaamde Stuttgarter Ballett in Amare in Den Haag op en daarbij danste het gezelschap in Nederland niet eerder een werk van Jiří Kylián. In Stuttgart legde Kylián de basis voor zijn immense latere successen en met de komende uitvoeringen van zijn avondvullende One of a Kind is de cirkel rond.

Jiří Kylián & Stuttgarter Ballett
In de herfst van 1968 werd Jiří Kylián door John Cranko rechtstreeks van de Royal Ballet School in Londen aangenomen om als danser bij het legendarische Stuttgarter Ballett te komen dansen. Twee jaar later creëerde hij zijn eerste ballet onder auspiciën van de Stuttgart Noverre Society’s “Young Choreographers” workshop. Cranko, die Kylián’s talent herkende, moedigde hem aan om door te gaan met choreograferen en gaf Kylián de opdracht voor zijn eerste choreografieën. Hiermee legde Cranko de basis voor een buitengewone carrière, die een blijvende invloed heeft op de danskunst. Kylián legde de choreografische en conceptuele lat hoger met zijn unieke werken en doorbrak grenzen wat betreft leeftijdsgrenzen in de dans. Hij leidde het Nederlands Dans Theater gedurende 24 jaar, bouwde een veelgevraagd repertoire op en perfectioneerde een onmiskenbare esthetische signatuur.

Stuttgarter Ballett
Het Stuttgarter Ballett behoort tot de top van de wereld, met meer dan 60 dansers uit meer dan 20 landen treedt dit legendarische gezelschap op over de gehele wereld. Ballet heeft een lange traditie in Stuttgart, waarvan het begin ligt aan het hof van Württemberg in de 17e eeuw en dat zijn eerste hoogtepunt bereikte in de 18e eeuw: de grote danshervormer Jean-Georges Noverre werkte hier van 1759 tot 1766.

In 1961 brak een nieuw tijdperk aan in de geschiedenis van het Stuttgarter Ballett met de aanstelling van choreograaf John Cranko (1927-1973) als balletdirecteur. Met drie legendarische nieuwe creaties werd Cranko de geniale vernieuwer van het genre van het verhalenballet: Romeo en Julia (1962), Onegin (1967) en Taming of the Shrew (1969). Tijdens het eerste gastoptreden van het Stuttgart Ballet in de VS in 1969 werd door Amerikaanse critici de term “Stuttgart Ballet Miracle” bedacht.

Het huidige veelzijdige repertoire is een genot voor zowel liefhebbers van klassiek ballet als liefhebbers van hedendaagse dans. Het aantal wereldpremières en gerenommeerde choreografen die in Stuttgart nieuwe stukken gecreëerd hebben, is wereldwijd ongeëvenaard. De veelzijdige dansers van het gezelschap, die technisch en artistiek van het hoogste niveau zijn, zijn graag geziene gasten op de belangrijkste podia ter wereld.

Impressie van de voorstelling

Data & Tickets

Prijs Datum Begintijd Locatie Bestellen
€ 40 t/m € 65 Do. 13 April 2023 20:00 Amare, Den Haag Bestel Tickets
€ 40 t/m € 65 Vr. 14 April 2023 20:00 Amare, Den Haag Bestel Tickets
€ 40 t/m € 65 Za. 15 April 2023 20:00 Amare, Den Haag Bestel Tickets