fbpx
A/ZDatumLocatie

Sadeh21 | Batsheva Ensemble

Sadeh21 | Batsheva Ensemble

“Briljante abstracte dans van Mr. Gaga”

De Israëlische Batsheva Dance Company, bolwerk van een van ’s werelds meest fascinerende choreografen, Ohad Naharin, komt terug naar Nederland met de wereldhit Sadeh21. “Het grijpt je naar de strot te zien wat Naharin uit zijn dansers haalt”, zeggen kenners over de productie, die door de internationale pers op vijfsterrenrecensies werd onthaald.

Mr. Gaga
Bijna 28 jaar lang zwaaide Ohad Naharin de artistieke scepter bij het Israëlische gezelschap, dat onder zijn leiding uitgroeide tot een van de belangrijkste hedendaagse dansgezelschappen ter wereld. Al in de jaren tachtig onderscheidde Naharin zich met zijn rauwe, dynamische maar ook verfijnde, poëtische danstaal, waaraan hij later elementen toevoegde van de door hem ontwikkelde danstechniek – of beter: dansfilosofie – Gaga, die momenteel geldt als een van de belangrijkste vernieuwingen binnen de moderne dans. Met ingang van september 2018 verruilt Naharin het artistiek leiderschap van de Batsheva Dance Company voor de functie van huischoreograaf.

Briljante abstracte dans
Sadeh21 laat precies zien waar Naharin zo vermaard om is: dans die krachtig, explosief, maar bij vlagen ook gevoelig en ingetogen is. De titel verwijst naar het Hebreeuwse woord voor (onderzoeks-)veld en belicht hoe Naharin het maakproces ziet: de repetitiestudio is voor hem een speelveld, een plek van oneindig experiment en onderzoek. De bewegingen in Sadeh21 lijken ter plekke op te borrelen, los en spontaan, maar in werkelijkheid zijn ze uiterst exact gechoreografeerd. Naharin trakteert zijn publiek op briljante abstracte dans, maar in recensies werd de productie vaak ook gerelateerd aan de situatie in het Midden-Oosten. Zelf zegt hij daarover: “Natuurlijk bevatten mijn choreografieën tal van verhalen, maar wie het universum dat ik toon al bij voorbaat in een bepaalde richting interpreteert, houdt zich bezig met roddel, in plaats van naar een essentie te zoeken. Net als bij een schilderij gaat het in mijn werk allereerst om visuele aspecten: harmonie, virtuositeit en kwetsbaarheid.”

Inleiding
Om 19.15 uur is er een gratis inleiding bij deze voorstelling. De inleiding vindt plaats in de foyer op de 1e verdieping. U hoeft hiervoor niet van te voren te reserveren. Wilt u hierbij aanwezig zijn? Kom op tijd, want er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Deze voorstelling is één van de internationale voorstellingen die het Zuiderstrandtheater en Holland Dance Festival gezamenlijk presenteren.

Impressie van de voorstelling

Data & Tickets

Prijs Datum Begintijd Locatie Bestellen
Vr. 05 April 2019 20:00 Zuiderstrandtheater, Den Haag Sorry, deze voorstelling is uitverkocht