fbpx
A/ZDatumLocatie

Yoann Bourgeois | Celui qui tombe

“Yoann Bourgeois maakt prachtige poëtische voorstellingen, die onmogelijk te vergeten zijn. Le Figaro”

Met FIND bundelen Haagse dansinstellingen Amare, Nederlands Dans Theater en Holland Dance Festival hun krachten om dansproducties naar Den Haag te halen, die anders aan ons land voorbij zouden gaan. De eerste FIND-voorstelling is Celui qui tombe.

Het bloedstollende ‘Celui qui tombe’ maakte furore in vele steden in Europa. ‘Celui qui tombe’ is dans als modern circus. Zes dansers tarten de wetten van de zwaartekracht op een groot bewegend plateau. Ze balanceren, hangen eraan, klimmen er weer op en bewegen met elkaar, in paren of alleen.

Yoann Bourgeois is al lang gefascineerd door ideeën van gewichtloosheid en de fysica van de ophanging. Als het doek opengaat, wordt je blik getrokken naar het unieke scharnierende vierkante platform. Terwijl het podium draait en kantelt, werkt de cast van zes performers samen om een evenwicht te vinden. Op prachtige muziek van Beethoven en Frank Sinatra ” I did it my way”.

Yoann Bourgeois over ‘Celui qui tombe’:
“Ik probeer een heel specifieke theatraliteit te bewerkstelligen door vanuit een bepaald uitgangspunt tot het uiterste te gaan: steeds weer situaties die voortkomen uit heel specifieke krachtsverhoudingen. Het decor dat ik voor dit project heb ontworpen is een vloer, een eenvoudig plankier, dat met verschillende mechanismen verschillende bewegingen kan simuleren (evenwicht, middelpuntvliedende kracht, schommel). Zes individuen (een minimaal soort menselijkheid) zijn op deze vloer aanwezig en proberen zich erop staande te houden. Zij reageren op de fysieke bewegingen, waaraan zij worden blootgesteld, maar zetten ze nooit zelf in gang. Het is in de wisselwerking van de lichamen met de massa van de vloer en de onverwachte bewegingen die hij maakt dat een situatie ontstaat. De veelheid van fysieke principes roept een veelheid van situaties op. De situaties die ik oproep hebben een bijzonder karakter: je zou ze meerduidig kunnen noemen. Ik probeer mijn theater te situeren in het wankele evenwicht waaruit zulke situaties ontstaan.”

Impressie van de voorstelling

Data & Tickets

Prijs Datum Begintijd Locatie Bestellen
€ 10,- t/m € 35,- Do. 24 March 2022 20:15 Amare, Den Haag Helaas, deze datum ligt in het verleden
€ 10,- t/m € 35,- Vr. 25 March 2022 20:15 Amare, Den Haag Helaas, deze datum ligt in het verleden