fbpx
A/ZDatumLocatie

DanceAble Symposium

“Een symposium dat zal bevragen, vieren en uitdagen.”

Door middel van presentaties, lezingen, paneldiscussies en workshops met mensen die werkzaam zijn in verschillende delen van onze sector zullen we vragen stellen aan de inclusieve danssector en aan elkaar. Het doel is altijd om te blijven leren en evolueren in wat we doen en HOE we het doen.

wees moedig
wees nieuwsgierig
wees eerlijk
wees openhartig
wees proactief

Voor deze editie van het tweejaarlijkse DanceAble Symposium dat op 11 februari 2022 gehouden zal worden, hebben Kimberley Harvey en Irene van Zeeland hun krachten gebundeld. Ze hebben een programma samengesteld dat rijk is maar toch de tijd biedt om dieper in te gaan op bepaalde vragen die de sector inspireren om vooruit te blijven gaan. Vragen als ‘Waar is de ruimte voor de professionele danskunstenaar met een beperking?’, ‘Wat is inclusieve choreografische praktijk?’ en ‘Wat zijn de esthetieken van toegang?’ zullen de basis vormen van de middagsessies. Hierbij worden deelnemers uitgenodigd om een gesprek aan te gaan met experts uit heel Europa en uitgedaagd om na te denken over hoe de sector praktisch en proactief kan blijven evolueren.

Met sprekers als Charlotte Darbyshire (Candoco), Damar Lamers (ReDiscoverMe), Isis Geurts (Stichting Dans+), Robert Swinston, Diana Anselmo (Al.Di.Qua), Jordy Dik (Compagnie 21), Lisette Reuter (Un-Label) en Claudia Marinelli (LKCA) duiken we in deze onderwerpen om op zoek te gaan naar onze eigen blinde vlekken en vooroordelen. 

Met een zeer bijzondere keynote speech van Kimberley Harvey duiken we in de vraag naar handicap als (deel van) een identiteit:

“Wie je bent en hoe je je identificeert is complex, gelaagd en het kan veranderen. Maar in mijn ervaring, als iemand met een zichtbare handicap, kan het maar al te vaak aanvoelen alsof je identiteit begint en eindigt met het feit dat je een ‘gehandicapte’ of een ‘rolstoelgebruiker’ bent – alsof al het andere op de een of andere manier minder relevant is. En wat doe je dan?” 

Op het podium zullen ook de resultaten te zien zijn van een Artist in Residency periode van een week waarin Misiconi Dance Company (Rotterdam) en Joop Oonk samenwerkten met Robert Swinston. Ze onderzochten de concepten van toeval – zoals geïnitieerd door Merce Cunningham – en creëerden zo een zeer speciale presentatie voor deze gelegenheid. 

Voor de Artist In Residence is het ook mogelijk om het proces in de studio te volgen via Zoom.
De zoom livestream is open op 3, 4, 5, 6, 8 en 9 februari van 13:00 – 16:00 uur. En het eindresultaat zal op 11 februari tijdens de livestream van het DanceAble Symposium te zien zijn.

Naast het online DanceAble Symposium kunt u live genieten van voorstellingen als All Inclusive en No Bodies.

Programma
10:00 – 11:00 Plenaire sessie
11:00 – 11:15 Pauze
11:15 – 12:15 Where is the space for the professional disabled dance artist?
12:15 – 13:00 Pauze
13:00 – 14:00 Inclusive Choreographic Practice
14:00 – 14:15 Pauze
14:15 – 15:15 Aesthetics of Access
15:15 – 15:30 Afsluiting

De Nederlandse gebarentolken Nicoline de Pater en Irma Sluis en de Britse gebarentolken van Just Sign vertalen het hele symposium.

Where is the space for the professional disabled dance artist?
Panelists: Damar Lamers (NL), Isis Geurts (NL), Diana Anselmo (Italië).

In deze sessie gaan vier zeer uiteenlopende danskunstenaars in gesprek met elkaar en met het publiek over (het gebrek aan) ruimte voor danskunstenaars met een beperking. Vanuit hun eigen ervaringen analyseren zij deze ruimtes en bevragen elkaar en het publiek hoe en waar de ruimte voor danskunstenaars met een beperking is of zou moeten zijn. Hoe kunnen wij met elkaar een bijdrage leveren aan het toegankelijker maken van bestaande – al dan niet fysieke – ruimte en hoe kan nieuwe ruimte gecreëerd worden? 

Deze sessie is in het Engels. Als u vertaling naar het Nederlands, Frans, Pools, Servisch, Italiaans, Grieks, Portugees, Zweeds, Duits, Spaans nodig heeft kunt u in de kassa het volgende aanvinken “Ik wil graag contact met de kassa over toegankelijkheid tijdens mijn bezoek”. 

The session will be in English.

Inclusive Choreographic Practice
Hosts:  Jordy Dik (NL), Margriet Jacobs (NL), Charlotte Darbyshire (UK).

Tijdens deze sessie presenteren choreografen met zeer uiteenlopende manieren van inclusief werken hun aanpak aan het publiek. Ook delen ze hun aanpak door middel van fysieke opdrachten op de vloer. Duik in de wereld van inclusieve werkwijze van deze choreografen en ontdek wat dit voor jouw werkpraktijk kan betekenen. 

Deze sessie is in het Engels. Als u vertaling naar het Nederlands, Frans, Pools, Servisch, Italiaans, Grieks, Portugees, Zweeds, Duits, Spaans  nodig heeft kunt u in de kassa het volgende aanvinken “Ik wil graag contact met de kassa over toegankelijkheid tijdens mijn bezoek”. 

Aesthetics of Access
Host: Un-Label / Lisette Reuter (Duitsland)  + Nils Rottgardt (Duitsland) + Max Greyson (België).

In deze workshop kijken we naar het proces om toegankelijkheid te gebruiken als onderdeel van de artistieke creatie en niet als een bijkomstigheid of iets dat wordt toegevoegd nadat het artistieke product af is. Un-Label heeft voor Gravity (and other attractions) – die je ‘s avonds kunt zien – gewerkt met het integreren van gebarentaal en audio-descriptie vanaf het begin. Ze zullen hun proces en best practices met je delen voor wanneer je toegang wilt gaan gebruiken als een esthetiek en hoe toegang kan bijdragen aan een zeer unieke esthetiek en hoe dit de ervaring verbeterd voor zowel niet-gehandicapt als gehandicapt publiek. 

Deze sessie is in het Engels. Als u vertaling naar het Nederlands, Frans, Pools, Servisch, Italiaans, Grieks, Portugees, Zweeds, Duits, Spaans nodig heeft kunt u in de kassa het volgende aanvinken “Ik wil graag contact met de kassa over toegankelijkheid tijdens mijn bezoek”.

Als er een manier is waarop wij u kunnen helpen om toegang te krijgen tot deze informatie en dit symposium, neem dan contact met ons op. De behoeften van ieder individu zijn verschillend, dus vertel ons alstublieft wat het voor u toegankelijker zou maken en wij zullen ons uiterste best doen om dit voor elkaar te krijgen.

Data & Tickets

Titel Start datum Eind datum Begintijd Locatie Bestellen
DanceAble Symposium Vr. 11 February 2022 Vr. 11 February 2022 10:00 Helaas, deze datum ligt in het verleden