Europe Beyond Access

In 1987 werd Holland Dance Festival opgericht in het toen net geopende Danstheater aan het Spui in Den Haag met als doel internationale dans meer zichtbaar te maken. Het is onze krachtige, eenduidige missie om dans in het algemeen meer toegankelijk te maken voor iedereen. Met de enige internationale dansbiënnale, Holland Dance Festival, laten wij Nederland kennismaken met zowel de meest actuele trends en ontwikkelingen binnen internationale dans, als met de meest onderscheidende, spraakmakende én juist ook zeer toegankelijke producties en gezelschappen van over de hele wereld. Daarnaast willen wij ook door het jaar heen zichtbaar zijn met een kwalitatief hoogstaand, internationaal dansaanbod. 

Na de beginfase van Europe Beyond Access en de veranderingen in de organisatie die daaruit voortvloeiden, zetten we ons nog meer in om alle aspecten van onze organisatie toegankelijk te maken voor artiesten en medewerkers met een beperking. We willen de mogelijkheden voor choreografen en dansers met een beperking in onze programmering uitbreiden en de toegankelijkheid van onze evenementen blijven verbeteren.

Impressies

foto
foto
Noor van Gestel
foto
foto

Europe Beyond Access is het grootste transnationale project ter wereld dat mindervalide en dove artiesten ondersteunt om de glazen plafonds van dans en theater te doorbreken. Het project startte in 2018 en in 2024 is de tweede generatie opnieuw medegefinancierd door het Creative Europe programma van de Europese Unie en dit loopt nog vier jaar tot 2027.

Het nieuwe programma:

  • geeft opdracht aan en presenteert tientallen nieuwe dans- en theaterwerken, die worden gemaakt door kunstenaars met een beperking. Drie grote internationale coproducties gaan samen met negentien andere, nieuwe in opdracht gemaakte werken en twintig presentaties van bestaande werken - gepresenteerd in tien landen.
  • ondersteunt kunstenaars met een beperking bij het internationaliseren van hun innovatieve artistieke praktijken en vermindert het geografische en artistieke isolement dat kunstenaars met een beperking zo vaak ervaren. Honderden kunstenaars uit heel Europa nemen deel aan residenties, workshops en multinationale artistieke laboratoria.
  • ontwikkelt instrumenten en begrip op alle vlakken van podiumkunsten om zo de EBA-overtuiging te delen dat de Europese culturele sector dringend de barrières moet verminderen, die kunstenaars met een beperking ervaren.

Europe Beyond Access wordt medegefinancierd door het Creative Europe programma van de Europese Unie. Het project wordt ondersteund door geassocieerde partner British Council (VK), die het eerste Europe Beyond Access-programma van 2018-2023 heeft geïnitieerd en geleid. British Council sluit zich nu bij ons aan om nieuws over het project te delen in Europa en de rest van de wereld. De British Council ondersteunt ook de deelname van Britse kunstenaars aan het EBA-project. Het project wordt tevens vergezeld door het consortium van Big Pulse Dance Alliance - een grote groep hedendaagse dansfestivals die het bereik van hedendaagse dans versterken en uitbreiden. Tot slot wordt het project vergezeld door zeven belangrijke Europese culturele netwerken en instellingen - die zich allemaal inzetten voor het vergroten van de toegankelijkheid van de culturele sector voor mindervalide artiesten en publiek: IETM - International Network for Contemporary Performing Arts; European Dance Development Network; European Festival Association; On the Move - het internationale culturele mobiliteitsnetwerk; ELIA - European Network of Higher Arts Education; Flanders Arts Institute / Kunstenpunt; en UnLabel Performing Arts Company en Policy Exchange specialist.

Ga voor meer informatie over Europe Beyond Access naar de speciale projectwebsite: EuropeBeyondAccess.com

Open oproep voor Europe Beyond Access

Volg ons ook op:
Facebook 
Instagram

** Wij gebruiken de term "kunstenaar met een beperking". We zijn ons ervan bewust dat verschillende landen en talen verschillende termen gebruiken. We zijn ons ervan bewust dat mensen zichzelf op verschillende manieren definiëren en dat mensen zichzelf definiëren zoals zij verkiezen.
Onze benadering is gebaseerd op  een sociaal model van beperkingen, waarin wordt erkend dat mensen worden beperkt door barrières in houdingen en omgevingen in de samenleving, niet door hun beperking of anders-zijn.